2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújul a szekszárdi kórházi kápolna

2009. november 23. 15:18 MTI

Elkezdődött a Szent János és Pál vértanúnak szentelt kápolna felújítása Szekszárdon. A munka adományokból és pályázati támogatásból az épület fennállásának 250. évfordulójára fejeződik be.

A barokk stílusú, Szekszárdon kórházi kápolnaként ismert műemlék felújításához eddig hatmillió forintot sikerült előteremteni - mondta el Bacsmai László plébános. Az Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület által szervezett jótékonysági koncertek bevételéből és adományokból hárommillió forint gyűlt össze, és ugyanennyi támogatást nyújt a munkához a Nemzeti Kulturális Alap.

A rendelkezésre álló összegből megerősítik az épület alapját, víztelenítik a falakat, újra vakolják a kápolnát, felújítják a liturgikus teret. A freskók restaurálását is magába foglaló teljes rekonstrukcióhoz mintegy harmincmillió forintra lenne szükség - közölte a plébános. A tervek szerint 2010-ben, a kápolna búcsúnapját megelőző napon, június 25-én püspöki szentmisén áldják meg a megújult műemléket. A hitéleti célokra negyedszázad nem használt kápolnát ezt követően megnyitják a hívek előtt.

A Szent János és Pál kápolnát 1760-ban német telepesek építették, 1802-től a szekszárdi kórház kápolnája. Falait legalább három, de helyenként több rétegben freskók borítják. Északi részében barokk, ornamentális motívumokból és dombormű benyomását keltő grisaille-képekből álló festést tártak fel, amelyet 2000-ben restauráltak. Bejárata felett az egykorú, jelenleg a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeumban őrzött Szent Flórián szobor másolata látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár