2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Emlékkönyvvel tisztelegnek Kosáry Domokos előtt

2009. december 22. 08:24 MTI

Kosáry Domokos Széchenyi-díjas történésznek, akadémikusnak állít emléket a Hommage A' Kosáry Domokos című magyar, angol és francia háromnyelvű kötet, amelyet a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) mutattak be.

Kosáry Domokos a 20. század szellemi életének kimagasló alakja volt, aki "különös józansággal" szemlélte az eseményeket - fogalmazott Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia szervezte könyvbemutatón.

Gyakran vált indulatossá, mert - mint ő maga is utalt rá - úgy könnyebben véghez tudta vinni a dolgokat. Remélhetőleg lesznek olyan fiatalok, akik leveszik a kötetet a polcról, beleolvasnak, és tanulnak a példából: hogy lehet úgy dolgozni a közösségért, az Akadémiáért és az országért, hogy közben nem kergetünk hamis illúziókat, nem mondunk nagyot, ragaszkodunk a történelmi tényekhez, és mégis hozzáteszünk annyit a lelkesedésből, hogy előre tudjuk mozgatni a dolgokat - mondta az MTA elnöke.

Nem a munkássága, vagy a történelemszemlélete bontakozik ki a könyvből, hanem egy nagy személyiség pályája - mondta Lator László költő, műfordító. A négy részből álló kiadványban olyan alakot nyer Kosáry, mint egy reneszánsz ember. Ügyes kézműves, aki egyebek mellett nyaralót tervez, rajzol és fest, mellette zenél és hatalmas energiájának köszönhetően sose fárad el.

A kötetet bemutatva felhívta a figyelmet Fejtő Ferenc A chilloni fogoly című írására, amely Kosáry Domokos világnézetét "progresszív konzervativizmussal" jellemzi, s azt írja róla, hogy sem a történetírót, sem a magánembert nem tudta kisajátítani egyik politikai irányzat sem. Az első egységben olvashatja a közönség egyebek mellett Kende Péter tanulmányát, valamint Szakály Orsolya, Hanák Gábor és Berend T. Iván írását is.

A kötetben külföldi és hazai tudósok, művészek emlékeznek Kosáry Domokosra tanulmányokkal, szubjektív vallomásokkal, a kiadvány végén pedig fotográfiák találhatók. A könyvbemutatót Dobszay László, a Széchenyi Akadémia elnöke zárta.

Kosáry Domokos (1913-2007) kutatási területe a 18-19. század magyar történelme volt. 1990-1996 között töltötte be a Magyar Tudományos Akadémia elnöki tisztét, és tagja volt számos külföldi tudományos akadémiának is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár