2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

London megtagadta az elűzött sah befogadását

2010. január 5. 13:01 MTI

A brit kormány nem volt hajlandó menedéket nyújtani az 1979-ben hazájából távozni kényszerült iráni sahnak - derült ki titkosítás alól a múlt héten feloldott hivatalos brit dokumentumokból.

A szigetország akkori vezetése úgy ítélte meg a helyzetet, hogy Reza Pahlavi befogadása jelentősen ártana Nagy-Britannia és az újonnan létrejött iszlám köztársaság kapcsolatainak.

A sah és családja 1979. január 16-án hagyta el Iránt. Szándékuk szerint a Londontól délnyugatra fekvő Surrey grófságában lévő luxusrezidenciájukon telepedtek volna le. Egy Alan Hart nevű angol újságíró, aki közel állt a sah környezetéhez, igyekezett kipuhatolni azt, hogy a brit hatóságok miként viszonyulnak Reza Pahlavi kéréséhez, vagyis ahhoz, hogy a volt uralkodó hosszabb-rövidebb ideig az Egyesült Királyság területén tartózkodhasson.

Hart azonban a külügyminisztériumtól elutasító választ kapott. Az indoklás szerint a sah nagy-britanniai jelenléte "hatalmas kockázati tényező lenne". Ezt a nézetet James Callaghan akkori brit miniszterelnök is osztotta. Egy feljegyzése szerint a sah személye nagyon vitatott, és "nekünk országunk jövőjét kell szem előtt tartani". Callaghan utóda, Margaret Thatcher azonban rosszallását fejezte ki amiatt, hogy az előző kormány nem nyújtott menedéket "az Egyesült Királyság megbízható és értékes barátjának".

A sah eközben Egyiptom és Marokkó között ingázott, majd az Egyesült Államokban gyógykezelték. Végső soron egyesült államokbeli tartózkodása vezetett oda, hogy iráni diákok megszállták a teheráni amerikai nagykövetséget. A túszul ejtett diplomaták szabadon engedéséért a sah kiadatását kérték, hogy bíróság elé állítsák az elmenekült uralkodót.

Reza Pahlavi 1980-ban Kairóban halt meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár