2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Cirkuszban mutogatták a chilei őslakosokat

2010. január 14. 17:42 Spiegel Online, MTI

Bocsánatot kért a chilei kormány azért, amiért a 19. században erőszakkal elhurcoltak és Európában cirkuszokban mutogatták őslakosok egy csoportját.

Európai kereskedők 1881-ben rabolták el a vízi nomád alakaluf törzs 11 tagját, akiket az Újvilág különlegességeiként cirkuszokban és francia, német, illetve svájci kiállításokon mutogattak. Az elhurcoltak közül öt őslakos földi maradványai több mint egy évszázad elteltével kedden térhettek vissza Chilébe.



Michelle Bachelet, az ország elnöke a kormány nevében kért bocsánatot azokért a bűnökért és mulasztásokért, amelyek az őslakosok bántalmazását a múltban lehetővé tették. "A kétszáz ével ezelőtt függetlenné vált Chilében az évfordulós ünnepségek idején elkerülhetetlen, hogy országunk történelmének fényes korszakai mellett a szomorú pillanatokról is megemlékezzünk" - mondta az államfő.



Az őslakosok maradványait a Zürichi Egyetemen találták a Calafate-i emberi állatkert (Calafate zoologicos humanos) című dokumentumfilm készítői. Az alakaluf törzs tagjai arról voltak híresek, hogy dacolva Patagónia jéghideg vizeivel mindössze a hátukra vetett oroszlánfókaprémben jártak, a csupasz bőrüket pedig zsírral és faggyúval kenték be a hideg ellen.

Becslések szerint az alakalufok egyenes ági leszármazottainak száma mindössze 12-20 körül lehet, miután a 19. században és az 1940-es években az európaiakkal való érintkezés nyomán fertőző betegségek tizedelték meg a törzset.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár