2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyilvánosak az Ausztráliába vitt fegyencek adatai

2010. január 27. 11:18 The Daily Mail

Elérhetők és pár napig szabadon kutathatók lettek az interneten a kétszáz évvel ezelőtt Ausztráliába szállított brit fegyencek adatai: az adatbázisból az egykori rabok életének eddig kevéssé ismert részletei is megismerhetők.

Tegnap óta minden ausztrál szabadon kutathatja, hogy kik lehetnek az egykori elítéltek leszármazottai. Fegyenc felmenők pedig biztosan akadnak: a korábbi felmérések során már kiderült, hogy ez az összes ausztrál család közös öröksége.

A legtöbb elítéltet az 1700-1800-as években vitték Ausztráliába, sokszor kisebb bűnökért, így kenyérlopásért is. Az 1791 és 1846 közti adatok Convict Registers of Conditional and Absolute Pardons címen a legnagyobb családkutató oldal, az Ancestry.co.uk adatbázisában január 30-ig lettek szabadon kutathatók. Közel 21 ezer elítélt adatairól van szó, akik büntetésük után földet kaptak, majd saját vállalkozásba is foghattak. Emellett 34 ezer Új-Dél Walesben kelt szabadságnyilatkozat is tanulmányozható, amelyeket az 1800-as évek közepén adtak a szabadulóknak, akik korábban 7-14 évnyi büntetést töltöttek le.

Az adatbázis nemzetközi koordinátora, Dan Jones szerint minden háromból egy britnek vannak elítélt felmenői, és ez fokozottan igaz az ausztrálokra. Így bár nagyon sok történetet ismernek a korból, több ezer családban lehetnek olyan kibeszéletlen sztorik, amik még mindig elmondásra várnak.

Az adatok között vannak ismertebb személyek is, így ott megtalálhatjuk a későbbi ausztrál Robin Hood, azaz Ned Kelly apja, John Kelly ír elítélt nevét, vagy épp a később illegális abortuszokért szabadulása után is bebörtönzött William Chopin kémikus nevét is. A legfélelmetesebb fogoly azonban Alexander Pierce volt, aki megette egyik, vele együtt megszökött fogolytársát is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár