2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Putyin közbenjárására kapott lakást egy háborús veterán

2010. március 3. 21:36 MTI

Nyina Gyemigyenko orosz háborús veterán új lakást kapott, miután unokaöccse telefonon panaszkodott Vlagyimir Putyin kormányfőnek, amikor a miniszterelnök élő adásban válaszolt a tévénézők kérdéseire.

Gyemigyenko a Rosztovi megyében lévő Azovban él. Bár számos rendelet szól arról, hogy a háborús veteránokat lakáshoz kell juttatni, az ő kérvényét Azovban azzal utasították el, hogy 2005. március 1-ig fel kellett volna iratkoznia a listára. Ezt egy korábbi rendelet írta elő, ám a decemberi élő adás előtt nem sokkal az állami duma módosította a veteránokról szóló törvényt, s a módosítás értelmében lakáshoz kell juttatni minden olyan háborús veteránt, akinek szüksége van lakáskörülményei javítására.

Putyin az egykori frontharcos unokaöccsének panaszára azt mondta: bűnös hanyagságról van szó, amiért a kormányzónak meg kell büntetnie az illetékes hivatalnokokat. A Komszomolszkaja Pravda című lap szerdai beszámolója szerint a csinovnyikok nagyon hamar értettek a szóból: a putyini megjegyzés elhangzása után alig fél órával megjelentek Nyina Gyemigyenkónál, aki még a húgánál lakik, és szabadságát megszakítva visszatért hivatalába a polgármester. Még így is három hónapig tartott az ügyintézés, s Nyina Gyemigyenko végül március 8-án, a Nemzetközi Nőnapon költözhet új lakásba.

Ügye kapcsán kiderült, hogy csak Azovban még mintegy 20 háborús veterán lakáskérdése megoldatlan. Vlagyimir Csub kormányzó azonban a hírek szerint már elkülönítette az összeget a veteránok lakáskörülményeinek javítására. A legutóbbi hivatalos moszkvai ígéret szerint 2012-re oldják meg minden háborús veterán lakásügyét.

A közelgő Győzelem Napja, a fasizmus felett aratott győzelem 65. évfordulója alkalmából a legkülönbözőbb kedvezményekkel árasztják el a többnyire szerény körülmények között élő veteránokat. A Moszkvában élő 282 ezer frontharcos 0,3 százaléka lehet csak jelen a Vörös téren tartandó díszszemlén, de sokakat meghívtak különböző fogadásokra és találkozókra. A vidékről érkező veteránoknak május 1-től 15-ig ingyenes a moszkvai tömegközlekedés, és május 9-én a mobilszolgáltatók jóvoltából minden veterán ingyen cseveghet volt bajtársaival 15 percig.

A moszkvai veteránok az idén is megkapják a szokásos ünnepi ajándékot és élelmiszercsomagot, emellett ingyenesen teljes egészségügyi kivizsgálást vehetnek igénybe, sőt, kedvezményes árat fizetnek a borbélynál, a fodrásznál, s még a tisztítóban is. A Tiszta Ablakok mozgalom résztvevői idén nem csak az idősotthonok és a kórházak ablakaira rakódott téli kormot mossák le, hanem megpucolják a veteránok lakásainak ablakait is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár