2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lövöldözés Lenin holtteste miatt

2010. március 17. 08:40 MTI

Lövöldözés tört ki hétfőn a moszkvai Vörös téren, amikor egy férfi be akart hatolni a Lenin mauzóleumba, s az ezt megakadályozni próbáló őrre lőtt egy gumilövedékes fegyverrel.

A Lenin mauzóleum egyik őrével dulakodásba keveredő, hamar ártalmatlanná tett lövöldöző fegyverét eldobva kijelentette: ellenzi, hogy Lenin holtteste a mauzóleumban legyen, s követeli, hogy maradványait távolítsák el onnan. A Moszkovszkij Komszomolec szerint ennél zavartabb válaszokat adott: azt mondta, az építményben az antikrisztus múmiáját őrzik.

A férfi először géppisztollyal akarta szétlőni a szarkofágot, de azután azt a tanácsot kapta, hogy nem érdemes próbálkozni, mert a szarkofág biztosan golyóálló üvegből van. A rendőrség adatai szerint a 33 éves Szergej Karpencov nemi erőszak miatt már ült börtönben, de példás magaviseletére való tekintettel négy év után szabadlábra helyezték. Szabadulása után nem sokkal - 2007-ben - fegyveres rablásba keveredett, tettestársait elfogták, őt azóta körözték. Mivel eddig nem merült fel, hogy pszichiátriai kezelésre szorulna, a rendőrök feltételezik, hogy Karpencov egy enyhébb vádpont alapján így próbált újra rács mögé kerülni.

Legutóbb 1990-ben dördültek lövések a Vörös téren: egy Alekszandr Smonov nevű férfi Mihail Gorbacsov elnök életét próbálta kioltani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár