2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az ókori bronzművesek féltett titkai

2010. március 24. 15:03

2010. április 4-én Bronzművesség a Római Birodalom területén és Aquincumban címmel Vecsey Ádám tart majd előadást Aquincumban, aki az ókori mesterség kulisszatitkiba vezeti be a hallgatóságot.

A múzeum kiállítási vitrinjeiben csillogó sok ezer éves bronztárgyak legtöbb esetben nem tartalmaznak feliratokat, mégis szinte mindent elmondanak keletkezésükről. Ha szakavatott kézbe kerülnek ezek a kultikus-, használati- illetve dísztárgyak akkor olyan dolgokra is fény derülhet, mely néha még a legképzettebb szakembereket is megdöbbenti.

A bronzművesség általunk már ismert fortélyainak tárháza a mai napig bővül. Újabb és újabb vizsgálatok bizonyítják mennyire jól ismerték a korabeli mesteremberek az általuk felhasznált anyagok tulajdonságait. Azt vallották, hogy nincsenek rossz és jó tulajdonságú anyagok, pedig tudták, hogy vannak lágyabb illetve keményebb fémek, de tisztában voltak azzal, hogy egy adott anyag rossz tulajdonsága bizonyos felhasználási területeken előnyt jelenthet.

Egy római ruhakapcsoló tű (fibula) rúgójának elkészítése például lágy rézdrótból könnyebb lett volna, mégis ők egy rugalmas ötvözetett használtak, hogy az a drót tényleg rúgóként funkcionálhasson. De mi az a dróthúzás? Hogy készültek a bronzszobrok? Miként lehetett higany segítségével bearanyozni az ezüst vagy bronz tárgyakat? Milyen eszközöket használtak a fémek megmunkálására? Ismerhették-e az esztergát?

A téma előadója Vecsey Ádám restaurátor, a római kori bronzművesség kutatója.

Az előadás helyszíne és időpontja: BTM Aquincumi Múzeuma, III. Szentendrei út 135., 2010. április 4., vasárnap 11.00

Megközelíthető: 34, 106, 134 buszokkal vagy a szentendrei/békásmegyeri HÉV-vel (Aquincum és Kaszásdűlő megállók között félúton)

Jegyár, mely tartalmazza a múzeumlátogatás és az előadás díját is: Felnőtt: 850,- Ft, Diák/nyugdíjas: 450,- Ft, Családi: 1.700,- Ft.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár