2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gázba merítik az ókori kincseket

2010. március 25. 14:25

A kutatók egy pár nappal ezelőtt megrendezett konferencián mutatták be azt a datálási módszert, amellyel az ókori múmiák, régi festmények, és más relikviák korának megállapítása azok fizikai károsítása nélkül válik lehetővé.

Az American Chemical Society (ACS) 29. tanácskozásán bemutatott eljárással több száz, korábban datálhatatlan tárgyat is megvizsgálhatnak, amelyeket eddig a fizikai sérülés veszélyei miatt nem tettek ki ezeknek a módszereknek. Ezáltal megállapítható lesz akár a torinói lepel kora is - vélik.

A kutatócsoportot a texasi A&M Egyetem szakembere, Marvin Rowe vezeti, aki szerint végre forradalmasíthatják a radiokarbonos vizsgálatokat, hiszen most már nem kell eltávolítani, és elégetni az adott tárgy egy kis darabját, hogy megállapíthassák a korát. A leletet vagy épp műkincset csupán egy elektromosan feltöltött gázzal (ez sokban hasonlít a plazmatévékben lévő gázhoz) teli kamrába helyezik, ahol az lassan reakcióba lép a vizsgált relikvia felszínével, majd az itt keletkező széndioxid már megfelelő a C-14-es vizsgálatokra.

A kutatók már 20 különböző szerves anyagot megvizsgáltak ezzel a módszerrel, így fát, szenet, bőrt, nyúlszőrt, vagy épp mumifikált húst és csontot is. Az ezekben mért eredmény ugyanaz volt, mint amit a hagyományos módszerrel értek el.

Rowe szerint a torinói lepel analizálása a távoli jövőt jelenti, hiszen elképesztő mennyiségű tesztadatra van szükség ahhoz, hogy meggyőzzék a múzeumigazgatókat és kurátorokat: tényleg semmilyen kárt nem tesznek a műkincsekben. Jelenleg tovább finomítják az eljárást, és a tényleges vizsgálatokra valószínűleg még hosszabb ideig várni kell majd.

Ezzel párhuzamosan érdekes lehet az a pár héttel ezelőtti beszámoló is, miszerint az ún. radiokarbon-módszer pontosításával több mint kétszeresére, ötvenezer évre tolták ki a naptári években is kifejezhető mérések határait.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár