2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elbeszélik a mobilokat

2010. április 29. 14:35 MTI

Mobil-Kor-Történet címmel több száz régi mobiltelefonból nyílt kiállítás a pécsi Néprajzi Múzeumban.

Burján István etnográfus, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának főmuzeológusa a tárlat kapcsán elmondta: van, aki Magyarországon már tizenhét éve hozzászokott az eleinte tégla méretű kultikus tárgyhoz.

A Mobil-Kor-Történet című tárlaton több száz telefont állítottak ki; a legrégebbi készülék 1989-es, még mindig működik, és egy külön vállra akasztható táska is van hozzá. A kiállításon látható legfiatalabb darabok 2007-ben készültek.

"Egyes kivételezettek Amerikában a 'mobilérzést' már az 1930-as évektől átélhették. A kezdetben az átlagember számára elérhetetlen státusszimbólum mára teljesen hétköznapi használati tárggyá vált, amely nélkül már nem tudjuk elképzelni az életünket. Nincs már korosztály, amely idegenkedne a mobiltól. Van már nagykijelzős, könnyen kezelhető telefon kimondottan az időseknek, és van gyerekeknek szánt, 'bébifon' 3 gombbal. A mobiltelefóniában másképp halad az idő, szinte naponta van valami új. Naponta mutatnak be újdonságokat, új termékeket" - fogalmazott Burján István.

A baranyai megyeszékhelyen június 27-ig látható készülékek a Mobil-kor Alapítvány gyűjteményéből származnak. A munka több éve kezdődött és a fejlődés ütemét figyelembe véve megbecsülni is lehetetlen, milyen jelentős kollekció válhat belőle. Az alapítványnál nemcsak a múltra, hanem a jövőre is gondolnak, ezért célul tűzték ki, hogy a mobilokat olyan módon semmisítsék meg és hasznosítsák újra, amellyel a jövő nemzedékeinek példát lehet mutatni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár