2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem volt vevő a tengerből kiemelt évszázados kincsekre

2010. május 5. 19:07 MTI

Nem akadt vevő a hullámsírban nyugvó kínai hajóroncsból öt évvel ezelőtt felszínre hozott kincsekre Indonéziában, ahol árverésen akarták értékesíteni az ezeréves tárgyakat.

Az aukción többek között gyöngyökkel, rubinnal és zafírral kirakott arany ékszereket, valamint értékes porcelánokat kínáltak megvételre. Az ázsiai ország kormánya által szervezett aukción 271 ezer tétel szerepelt. A javarészt az öt dinasztia korából, vagyis a 907-960 közötti évekből származó kincsek értékét 80 millió dollárra (17 milliárd forintra) becsülték.

Korábban mintegy 20 vállalat és egyéni vásárló jelezte érdeklődését, legtöbbjük kínai, de a szingapúri nemzeti múzeum is érdeklődött. Az indonéz kormány letétet kért az érdeklődőktől, akiknek a 80 millió dolláros becsült összérték húsz százalékát, vagyis 16 millió dollárt - 3,4 milliárd forintnyi összeget - kellett volna befizetniük ahhoz, hogy licitálhassanak.

Többen az árverés bukásának okát épp a magas összegű letétben, valamint a rossz időzítésben látták. A kincsekből várhatóan az ázsiai aukciós piac központjának számító Hongkongban rendeznek majd újabb árverést.

A kínai hajó roncsára évekkel ezelőtt halászok találtak rá Jáva szigetének nyugati partjánál, Cirebon városától 145 kilométerre. A páratlan leleteket 30 búvár összesen 22 ezer merüléssel szabadította ki a víz fogságából. "A tárgyak kilencven százaléka porcelán és kerámia" - közölte be az árverési bizottság titkára. Az indonéz kormány beleegyezett abba, hogy a befolyó összeget megosszák a kincseket felszínre hozó vállalkozással.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár