2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Őskohóktól az autógyártásig

2010. július 2. 13:51

A hazai vas- és acélöntészet történetét bemutató résszel bővült a budapesti Öntödei Múzeum állandó kiállítása; az Árpád-kori őskohótól a modern autóalkatrészekig számos ipartörténeti érdekességet felvonultató tárlat csütörtök óta látogatható.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) filiáléjaként működő Öntödei Múzeum új állandó kiállításának csütörtöki megnyitóján Kócziánné Szentpéteri Erzsébet, az MMKM főigazgatója emlékeztetett: a Bem József utcai kiállítóhely megújítása öt évvel ezelőtt kezdődött. Az utóbbi fél évtizedben renoválták "a főváros legszebb ipari műemléképületét" és több lépésben az állandó tárlatot is korszerűsítették. Mint a főigazgató hozzátette, a múzeum fejlesztését a jövőben is folytatják.

Az Öntödei Múzeum igazgatója, az új állandó kiállítást rendező Lengyelné Kiss Katalin elmondása szerint a bemutatott anyag a kezdetektől egészen máig végigkíséri a magyar vas- és acélöntészet történetét. A kronologikus rendbe állított ipari emlékek sora egy eredeti Árpád-kori bucakemencével kezdődik, majd a vasöntészet korai újkori emlékein át gazdag anyaggal idézi fel a 19. századi ipari forradalom korszakát.

A kiállított őskukta, lábas vaslábos, sparherd, valamint számos főző- és sütőalkalmatosság a vasöntészet konyhára gyakorolt hatásáról tanúskodik, de a mindennapi élet szinte minden területébe bepillantást nyerhet a látogató a felvonultatott vaseszközök segítségével. A legfrissebb darabok a közlekedés területéről érkeztek, a Westcast-öntöde gömbgrafitos öntöttvas kipufogócsonkja például 2009-ben hagyta el a gyárat. A fiatal látogatók az interaktív sarokban egy egyszerű, cső alakú vasöntvény formázását, a magkészítés menetét próbálhatják ki.

Közép-Európa egyetlen műemlékként megőrzött öntödéjének alapítója a svájci születésű Ganz Ábrahám öntőmester volt, aki 1858-1862 között építette fel a múzeumnak otthont adó üzemcsarnokot. Munkásságát Mechwart András folytatta, az ő vezetésével épült ki a világhírnévre szert tevő GANZ márkanévvel jelzett ipari birodalom. A Bem József utcai öntöde 1964-ig működött, leállítása után ipari műemlékké nyilvánították és itt rendezték be az Öntödei Múzeumot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár