2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csodaszép sziklasírokat találtak Szakkaránál

2010. július 8. 15:02 MTI

Két díszes óbirodalmi temetkezést fedeztek fel egyiptomi régészek Kairó közelében, a szakkarai nekropoliszban - a 4300 éves sírok apának és fiának szolgáltak végső nyugvóhelyül.

A sziklába vájt sírok Dzsószer fáraó lépcsős piramisától nyugatra találhatók, s a VI. dinasztia idejéből (i.e.2374-2191) származnak. A területen 1986 óta folytatnak ásatásokat az egyiptomi régészek. A felfedezést méltató Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője kiemelte, hogy a valaha előkerült legkifinomultabb kivitelezésű óbirodalmi sírokról van szó. Két magas rangú VI. dinasztiabeli tisztségviselő, apa és fia számára készültek a sírok: Sendva a királyi írnokok vezetője volt, majd fia, Honszu örökölte a tisztséget.

Az apa sírjának felső részében egy álajtó található, amelynek színpompás freskói az elhunytat az áldozati asztal előtt ülve ábrázolják, arra utalva, hogy életében fontos tisztségeket töltött be, a felíratok pedig felsorolják az életében viselt rangjait. Sendva nem csupán a királyi írnokok előjárója volt, hanem különböző "küldetések" felügyelője is, de más címekkel is elismerték érdemeit.

Közvetlenül az álajtó alatt található a 20 méteres sírakna, amely mélységénél fogva garantálta Sendva örök álmának háborítatlanságát. "Amikor leereszkedtem, felfedeztem, hogy a sírrablók nem fosztották ki a temetkezést" - emelte ki Záhi Havvász.

Sendva fából készült díszes szarkofágja szétmállott a nedvesség miatt. A koporsó mellett mészkőből faragott edények sorakoztak, köztük kacsaalakú áldozati edények: amikor utóbbiakat felnyitották, felfedezték a szárnyasok csontjait. A síraknában egy kiszínezett domborművet, valamint 30 centiméteres obeliszket is találtak. "Az obeliszk a Napisten, Ré szimbóluma" - magyarázta Abdel-Hakim Karar, az ásatás társvezetője, hozzátéve, hogy az Óbirodalom idején az egyiptomiak kis obeliszkeket emeltek sírjaik előtt. Ugyancsak obeliszkeket állítottak a királynék halotti templomaiban.

Sendva sírja mellett a régészek felfedezték fia, Honszu végső nyughelyét, amelyet még az ókorban kiraboltak. A színpompás sírkamrában az álajtó feliratai sorolják fel a férfi rangjait, amelyek tanúsága szerint Honszu örökölte apja tisztségeit. Az álajtó felett az elhunyt életéből való jelenetek láthatók, a szemközti falnál pedig a régészek megtalálták az áldozati asztalt, amelynek mészkő talapzatába különböző, VI. dinasztiabeli jelképeket véstek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár