2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bárki segíthet megtalálni Dzsingisz kán sírját

2010. július 15. 10:42

A "Field Expedition: Mongolia - Valley of the Khans Project" elnevezésű kezdeményezés segítségével mi magunk is felfedezhetjük Mongólia történelmi örökségeit, s nagy szerencsével akár Dzsingisz kán ismeretlen sírhelyére is rábukkanhatunk – otthonról, a karosszékből.

Az Albert Lin vezette kutatócsoport úgy gondolta, hogy az internetezők hatalmas tömege felbecsülhetetlen értékű segítség lehet a Mongol Birodalom 1227-ben elhunyt uralkodója sírhelyének megkeresésében.

Az egykoron Lengyelországtól Japánig terjedő világbirodalomról készült műholdas felvételek elemzéséhez nem kell feltétlenül szakértőnek lennünk, hogy segítsük a kutatók munkáját – véli a csoport. Könnyen beazonosíthatjuk a folyókat és az utakat, a jurtákat, az idő martalékává vált ősi épületeket, s összevetve ezeket a valós idejű adatokkal és térképekkel, az expedícióban résztvevő szakemberek sokkal tisztább képet kaphatnak Mongólia különböző területeiről.

A kutatók többek között azért folyamodtak a szatellit-képekhez, hogy a minimálisra csökkentsék az ásatások számát, megkímélve a földet, továbbá fontos elem számukra a kulturális értékek védelme is. Amint a kutatók egy lehetséges történelmi örökség nyomára bukkannak, a régészek hozzákezdhetnek a terepmunkához is.

A képek elemzését és az internet-felhasználók segítségét a tervek szerint várhatóan további projektekhez is felhasználják majd a közeljövőben. Az érdeklődők számára még tizenhat nap áll rendelkezésre, hogy felkeressék a „Field Expedition: Mongolia – Valley of the Khans Project” oldalt, csatlakozzanak a történelmi expedícióhoz, s megjelöljék a különböző tárgyi leleteket valószínűsítő elemeket.

A regisztrációhoz mindösszesen felhasználó nevünket, email címünket és egy jelszót kell megadnunk, így a rendszer számolni tudja az általunk bejelölt elemeket. Minél többet ismerünk fel, annál magasabbra szintre léphetünk, s láthatjuk azt is, hogy mit mulasztottunk el, illetve mások mit találtak meg – így a több szem, többet lát alapon a kutatók az internetezők segítségét felhasználva végezhetnek további kutatásokat a terepen, s előbb-utóbb akár Dzsingisz kán sírhelyét is beazonosíthatják.

A projekt oldala

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár