2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Korallokkal datálták a polinéz templomokat

2010. július 16. 10:09

Az ősi polinéziaiak a korábban feltételezett öt-hatszáz év helyett akár 140 esztendő alatt is eljuthattak a kisméretű templomok építésétől a gigantikus, piramis alakú építményekig - állítja a kaliforniai Berkeley Egyetem által vezetett kutatás, amelynek eredménye az Amerikai Tudományos Akadémia lapja, a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) legújabb számában jelent meg.

Patrick V. Kirch, az egyetem antropológus professzora, a csendes-óceáni szigetek szakértője elmondta, hogy csapatával a kutatás sikere érdekében egy rendkívül precíz tórium-uránium eljárást alkalmazott, amely során a csendes-óceáni Moorea szigetén fellelhető huszonkét templomban talált dekoratív burkolatokból, kövekből és áldozati tárgyakból vettek mintát. Az eljárás segítségével rendkívüli pontosan lehet meghatározni az olyan kalcium karbonát anyagok életkorát, mint amilyen a korall.

Mivel a templomok építéséhez szükséges korallt még élve gyűjtötték össze és gyorsan használták fel, a virágállatok fejlődésének ideje arra nyújt lehetőséget, hogy a tudósok megállapíthassák a szentélyek felépítésének pontos dátumát.

„Ezeknek a masszív templomoknak az építése az egyre magasabbra nyúló oltárokkal fontos stratégiai elem volt elsősorban az elit számára, annak érdekében, hogy az istenek kegyeibe férkőzzenek, s hatalmat gyakoroljanak az emberek felett” – áll a cikkben. A cikk írói örömmel konstatálták, hogy ez volt az első alkalom, amikor be tudták bizonyítani, hogy a vallásos építészet milyen gyorsan – 1620 és 1760 között, a nagy politikai versengések, illetve a háború és termékenység istene, ’Oro imádatának intenzitása idején – volt képes masszív templomokat felépíteni.

Kirch szerint a Moorea szigetén élők kultúrája egyáltalán „nem stagnált, és még csak nem is volt lassú”, a hatalomgyakorlás érdekében például rendkívül szofisztikált módszereket alkalmaztak. A kutató szerint a tórium-uránium processzus segítségével később akár az Indiai-óceán és a Vörös-tenger partjain élt népek társadalmi-politikai folyamataiba is betekintést nyerhetünk, ahol az emberek szintén korallt használtak az építkezésekhez.

A Kirch-vezette gárda az eljárást – amely a professzor szerint óriási előny birtokában van a radiokarbon vizsgálatokkal szemben – már 2004-ben Hawaii-szigetén is alkalmazta, ahol az istenkirályság fejlődéstörténetét próbálták kronológiailag behatárolni.

A kutatócsoport által vizsgált legrégebbi templom viszonylag kisméretű volt, s a természetes korallt ekkor még csak az alacsony, oltárszerű emelvény elülső oldalán használták. A 17. század közepén a templomokat már vágott és díszített korallokból építették, majd egy évszázaddal később jelent meg a lépcsőzetes forma, amely az ’Oro kultusz egyértelmű erősödését mutatta.

Rapid evolution of ritual architecture in central Polynesia indicated by precise 230Th/U coral dating

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár