2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bemutatták a Hamudomb asszonyát

2010. július 29. 14:10 MTI

Két és félezer éve élt anatóliai parasztasszony arcát rekonstruálták új-zélandi tudósok, akik szerint a módszerük hamarosan a bűnügyi gyakorlatban is meghonosodik.

A University of Otago kutatói szilikonból előállított "bőrt" és emberi hajat alkalmaztak, a szemeket "hajszálerek" segítségével öregítették, a lágyszövetek vastagságát matematikai modell segítségével állapították meg. Korábban az arcrekonstrukció módszerét egy 2300 éves egyiptomi múmián alkalmazták, amely jelenleg az egyetem múzeumában látható.

A 2500 éve élt anatóliai parasztasszony földi maradványai más csontvázakkal egyetemben a törökországi ásatások során, Kayseri városától 20 kilométerre északkeletre, az úgynevezett Kültepe, azaz "Hamudomb" feltárásakor kerültek elő. Az asszony koponyáját George Dias, az új-zélandi egyetem anatómiai intézetének docense választotta ki tavaly, amikor ellátogatott az ásatások helyszínére. A 40 és 50 év közötti nő egész életében nehéz fizikai munkát végezhetett, erre utal, hogy majd minden ízületében kimutathatók az arthritis (ízületi gyulladás) jelei.

Ami legjobban meglepte a kutatókat, az asszony tökéletes állapotban lévő fogazata, hiszen abban a korban, amelyben élt, faágakat használtak "fogkefe" gyanánt. A rekonstruált arcot még ez év folyamán Isztambulba szállítják, ahol állandó kiállításon lesz látható. Az egyetem kutatói viszont hamarosan hozzáfoghatnak ugyanazon a törökországi ásatáson előkerült férfikoponya "feltámasztásához".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár