2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az édes élet fél évszázada

2010. augusztus 5. 12:22 MTI

Nagyszabású kiállítással ünnepli az olasz főváros Az édes élet (La Dolce Vita) című kultuszfilm bemutatójának 50. évfordulóját.

Az első vetítésen az olaszok tanácstalanul fogadták a filmet. Egy néző Federico Fellini rendező arcába köpött. Manapság az alkotás a két főszereplő, Marcello Mastroianni és Anita Ekberg híres, Trevi-kútbeli jelenetével kultfilmnek számít.

A fél évszázados jubileum alkalmából megnyílt római kiállításon a háború utáni olasz mozit híressé tevő filmcsillagok több száz fotója látható Grace Kellytől Ingrid Bergmanon át Vittorio de Sicáig. A La Dolce Vita - Sztárok és hírességek az ötvenes évekbeli Olaszországban című tárlat novemberig várja a látogatókat a Mercati di Traiano kiállítótermében.

Színészek és rendezők futottak össze Fellini kedvenc római kávéházában, a Canova di Romában a Piazza del Popolón. A legendás Via Veneto volt az "édes élet" központja. Ott találkozott a nagyvilág: sztárok, mint Joan Crawford és Orson Welles, királyok, hercegek, a pénzarisztokrácia, a gazdaság élet meghatározó személyiségei és csúcspolitikusok. A híres Triton-szökőkutas Piazza Barberini és a Villa Borghese közötti utca szorosan hozzátartozott az életörömhöz, amint azt a kiállításon bemutatott képek és újságkivágások tanúsítják.

A "dolce vita" társasága már régóta nem létezik Rómában. Fellini 1993-ban meghalt, Mastroianni három évvel később követte. Egyedül a napjainkban 78 éves Anita Ekberg él még, aki a Trevi-kútban fürdőző Vénuszként írta be magát a filmtörténelembe. "Az édes élet" világsikere után a svéd színésznő soha nem hagyta el Rómát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár