2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Először együtt a három fennmaradt porosz királyi korona

2010. augusztus 9. 17:52 MTI

Először látható együtt a porosz királyi ház fennmaradt három koronája: I. Frigyes és neje, Zsófia Sarolta királyné, valamint II. Vilmos császár koronáját a németországi Hohenzollern-kastélyban tekinthetik meg az érdeklődők.

A Baden-Württemberg tartományban lévő Hechingennél álló vár kincstárában kiállított királyi fejdíszek hatalom, méltóság és hiúság történelméről mesélnek, bemutatva a porosz monarchiát 1701-től 1918-ig. A Három porosz korona - Hatalom és méltóság jelképei című kiállítás legértékesebb darabja a legjelentéktelenebbnek tűnő is egyben. Kopár és lecsupaszított az a korona, amellyel I. Frigyes (1657-1713) Poroszország első királyává koronáztatta magát 1701-ben. "A königsbergi udvari templomban pompás ceremónia során helyezte saját fejére a koronát" - meséli Ulrich Feldhahn művészeti tanácsadója.

A tiszta aranyból készített királyi fejdíszt eredetileg 153 gyémánt, 28 briliáns, 83 gyöngy és nyolc különösen értékes, körte alakú gyöngy díszítette. Az I. Frigyes felesége, Zsófia Sarolta számára készült korona is hasonlóan ékes volt. "I. Frigyes számára fontos volt a fényűzés és a pompa. Szerette hangsúlyozni királyi mivoltát" - fejtette ki Feldhahn.

Mára csak rézmetszetek és különböző leírások segítenek a korona egykori fényének felidézésében. Az értékes ékszerek nyomtalanul eltűntek, amikor negyven évvel később II. Nagy Frigyes minden drágakövet kiszedetett a fejdíszből. Ám épp a megmaradt korona egyszerűsége és a drágakövek helyén megmaradt lyukak mesélik el igazán hűen az ékszer történetét. Ez így ugyanis az eredeti korona, amelyet I. Frigyes a fejére helyezett és amellyel lerakta a porosz egységállam alapjait.

A harmadik fejdísz a II. Vilmos király (1859-1941) által 1889-ben az 1701-es előd mintájára Humbert & Fia udvari ékszerészekkel készíttetett korona, amely ma is régi fényében pompázik, és következtetni enged az I. Frigyes és felesége által viselt fejedelmi fejdíszekre. II. Vilmos koronája azonban puszta dekoráció, hiszen soha nem volt egyetlen királyi főn sem.

Az évszázadok során a most kiállítottakon kívül az összes többi korona eltűnt. Csak a monarchia 1918-as vége óta a berlini Charlottenburg kastélyban és a Hohenzollern-kastély kincstárában őrzött három korona élte túl a háborúkat és a történelem zűrzavarait.

A kiállítás október 31-ig látogatható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár