2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárta kincseit a Déli-sarkvidéken talált whiskysláda

2010. augusztus 16. 08:02 MTI

Felnyitották az Antarktisz jegében több mint száz éven át pihenő whiskysládát pénteken Új-Zélandon, de a benne tartott különleges skót itókáról a szíverősítő kedvelői még csak nem is álmodhatnak.

A jégbe fagyott ládát 2006-ban találták meg Ernest Shackleton brit-ír felfedező déli-sarkvidéki kunyhójában, de csak idén tudták kiemelni és átszállítani az új-zélandi Christchurch városába, ahol az elmúlt hetekben olvasztották fel nagyon lassan a Canterbury Múzeum szakemberei.

Az óvatosan felnyitott ládában tizenegy üveg Mackinlay's skót whisky volt papírba és szalmába csomagolva, hogy az ital még a zord antarktiszi időjárási körülményeket is átvészelje Shackleton 1907-es, Nimród elnevezésű expedíciója alatt. Bár a láda keményre fagyott, amikor először megmozdították a kunyhóban, a benne lévő whisky hallhatóan lötyögött az üvegekben. Az 1896-ban vagy 1897-ben palackozott szesz a Déli-sarkvidék mínusz 30 Celsius-fokos hidegében sem fagyott meg, és állapotát kifejezetten jónak mondják a múzeumi szakemberek.

A whiskyt valószínűleg senki nem fogja megkóstolni, csak a Mackinlay's márkát forgalmazó skót szeszfőzde ízmesterei vizsgálják majd meg a toroköblítőből vett mintákat, hogy eldöntsék, újra elő lehet-e állítani. A felfedező hátrahagyott ellátmányának felkutatására a szeszfőzde adott megbízást, mert ennek a malátawhiskynek elveszett az eredeti receptje. Miután mintákat vettek az italból, a tizenegy üveg visszakerül eredeti helyére, Shackleton kunyhójának padlója alá. A kunyhó a Ross-szigeten levő Royds-foknál áll, nem messze a McMurdo kutatóállomástól.

Nigel Watson, az Új-Zéland antarktiszi történelmi örökségével foglalkozó és a felfedező kunyhóját helyreállító társaság igazgatója szerint a ládát továbbra is hűtve tárolják. A következő hetekben összes palackját leltárba veszik és konzerválják. Pár mintát vesznek csak az italból, valószínűleg fecskendővel a parafadugókon keresztül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár