2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vulkánkitörés miatt válhatott értéktelenné a nebrai korong

2010. augusztus 16. 12:34 MTI

A Földközi-tengeri Thíra (a mai Szantorini) szigetén lezajlott, hatalmas hamufelhővel járó vulkánkitörés okozta azt, hogy a korábban nagy becsben tartott nebrai csillagkorong hirtelen elértéktelenedett az emberek számára - állapították meg mainzi és hallei egyetemi kutatók.

A szigeten 3600 évvel ezelőtt működésbe lépett vulkán hamuja húsz-huszonöt évre elsötétítette az eget egészen Közép-Európáig, és a hőmérséklet is csökkent egy-két fokkal.

"Rossz terméssel járó hűvös, nedves nyarak és szokatlanul hideg telek következtek" - idézi fel Francois Bertemes, a Halle-wittenbergi Martin Luther Egyetem művészettörténeti és régészeti intézetének munkatársa. "A napistent imádó bronzkori ember számára ezek a jelenségek megmagyarázhatatlanok voltak, az istenekbe vetett hitük megingott. Megkérdőjelezték a papokat és szertartásaikat is".

A Szász-Anhalt tartományban lévő Nebra 3600 éves csillagkorongját 1999-ben fedezték fel. Ez a világ legrégebbi, ismert égábrázolása. A tudósok szerint a vulkánkitörés miatt a nap, a hold és a csillagok képe a bronzkori emberek számára egy csapásra értéktelenné vált. A régi kultusz jelképét ezért két aranyozott karddal, bronzkori spirális gyűrűkkel és bronzbárdokkal együtt egy akkori szent helyen, a Nebra melletti 252 méter magas Mittelberg magaslaton elásták.

"A természet folyamataiban bekövetkező változások a Közép-Európában élő embereket minden bizonnyal rendkívül összezavarták" - magyarázza Frank Sirocko, a Johannes Gutenberg nevét viselő mainzi egyetem geotudományi intézetének üledékes kőzetekkel foglalkozó geológusa. A kutató csoportjával éveken át vizsgálta a klíma és az időjárás változásainak az emberiség fejlődésére kifejtett hatását. Ennek keretében vizsgálták a Krétától északra fekvő Szantorini vulkánkitörésének következményeit is. "Bizonyára összefüggés van aközött, hogy egyfelől Stonehenge építményének használata 3600 évvel ezelőtt befejeződött, másfelől elásták a nebrai csillagkorongot" - véli Sirocko.

Bertemes szerint a tárgyak elásásával valószínűleg az isteneket akarták kiengesztelni, hogy újra helyreálljanak a régi állapotok. A kétkilós, 32 centiméter átmérőjű, csaknem teljesen kerek korongon több helyen aranybevonat található: a régészek feltételezése szerint azok hajót, továbbá holdat, napot és csillagokat ábrázoltak. Az eredeti korong 2008 óta a történelem előtti idők hallei múzeumában látható állandó kiállítás keretében. A lelőhely közelében Arche Nebra néven múzeumot alakítottak ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár