2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felkeresték a Jaszukuni-szentélyt az európai szélsőjobboldali pártok

2010. augusztus 15. 15:25 MTI

A különböző európai szélsőjobboldali pártok Tokióban tanácskozó képviselői szombaton a japán fővárosban felkeresték a japán háborús áldozatoknak emléket állító Jaszukuni-szentélyt, amely azonban háborús bűnösök nyughelyéül is szolgál.

A sintoista szentélyt a 19. század végétől 1945-ig elesett japán hősi halottak emlékére emelték, 1978-ban azonban titokban oda temették a második világháború után halálra ítélt és kivégzett japán háborús bűnösöket is.

Nyolc európai szélsőjobboldali párt és egy japán nacionalista mozgalom képviselői csütörtökön kezdtek konferenciát Tokióban. Az Iszuikai japán mozgalom szervezte első ilyen jellegű rendezvényen, amelynek fő témája az önazonossági válság és az elöregedés, a 82 éves Jean-Marie Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke, Adam Walker, a Brit Nemzeti Párt második számú vezetője, valamint hat másik európai ország, Ausztria, Belgium, Magyarország, Portugália, Románia és Spanyolország szélsőjobboldali pártjainak képviselői vesznek részt. A hírügynökségi jelentésből nem derült ki, mely magyar párt képviselteti magát a rendezvényen, de különböző magyar hírportálok szerint a Jobbikról van szó.

A II. világháború során Ázsia és a Csendes-óceáni térség egy részét meghódító japán haderő európai katonák és civilek (főként britek és hollandok) tízezreit ejtette foglyul, s a japán táborokban közülük ezreket kínoztak meg, vagy végeztek ki.

Ennek ellenére a Jaszukuni-szentélybe tervezett látogatásról korábban Jean-Marie Le Pen, a francia Nemzeti Front (FN) elnöke kijelentette, hogy neki nem jelent gondot a szentély felkeresése. Nemcsak a legyőzöttek lehetnek háborús bűnösök. A győztesek között is vannak - mondta, utalva a Hirosima és Nagaszaki japán városok ellen 1945-ben bevetett amerikai atombombákra. "Azok az emberek, akik civilek százezreinek meggyilkolásáról határoztak azért, hogy Japán hadserege kapituláljon, vajon ők nem háborús bűnösök?" - kérdezte Le Pen.

A legtöbb európai országtól eltérően Japánban nem működik szélsőjobboldali párt, csak nacionalista mozgalmak. A Kimura Micuhiro vezette, 1972-ben alapított Iszuikainak mintegy száz tagja van, és tagadja egyebek közt a japán császári hadseregnek tulajdonított, a második világháború előtt és alatt Ázsiában elkövetett kegyetlenkedések mértékét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár