2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Arctalan isteneknek hódoltak az ókori ciprióták

2010. augusztus 27. 10:01

Ciprus ókori lakói nem csak a görög isteneket és istennőket, hanem arctalan istenségeket is imádtak - derült ki a legújabb régészeti kutatások során.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az ókori Idalion adminisztratív központját tárták fel Cipruson: az épületkomplexumban az egykori adókra vonatkozó feljegyzéseket is megtalálták. A helyi régészeti hatóság szerint az Idalionban talált leletekből arra lehet következtetni, hogy a sziget egykori lakói saját vallásukat több más kultúra istenségeinek átvételével alkották meg.

A kutatók mindezt az egyik szentély megtisztítása után fedezték fel. A leletek alapján a helyszínt az i.e. 1. századig használták, és a padlót borító cseréptöredékek és agyagtéglák törmelékei alapján a helyet gyorsan kellett elhagyniuk. A kutatások során a kikövezett szertartási útvonalat is megtalálták. A régészek szerint a szentélyben egy hatalmas, Adonisz Temenosznak szentelt oltár is állhatott. Az oltár mellett fogadalmi terrakotta szobrok maradványait ásták ki, amelyeket az arctalan istenségeknek hagyhattak ott.

A régészeti hivatal közleménye szerint valószínű, hogy egy nagyon régi templommal lehet dolgunk, amely a geometrikus korba megy vissza, és azt a nagy ciprusi istennőnek, Wanassának, az állatok úrnőjének szentelték, akit a későbbiekben Artemiszként tiszteltek. Az istennő Adonisszal, az állatok urával párban jelent meg, akit sokszor Pánnal vagy Héraklésszel kevertek össze - a páros, arctalan istenségek így őket szimbolizálhatták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár