2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hatvan éve alapították Magyarország első zenei általános iskoláját

2010. augusztus 29. 14:34 MTI

Szeptember 3-án lesz 60 éve annak, hogy Kecskeméten létrejött Magyarország első zenei általános iskolája, melyet Kodály Zoltán aktív támogatásával Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Márta alapított.

A Rákosi-korszakban egy ilyen iskola létrehozatala nem csak Kodály megfellebbezhetetlen tekintélyét igényelte, hanem elsősorban olyan elkötelezett, hihetetlen munkabírású, megingathatatlan küzdőszellemű szakembereket, akik képesek voltak ideáik megvalósítására a legellenségesebb intézményi környezetben is.

Mára ez az oktatási intézményforma országosan elterjedt, sikereinek híre az egész világot bejárta, s ma Tokiótól Torontóig "Kodály-módszerként" hivatkoznak arra a zeneoktatási koncepcióra, melyet ez az iskola ültetett először a gyakorlatba.

Civil kezdeményezésre szeptember 3-án a kecskeméti városháza dísztermében emlékeznek az ország első ének-zenei általános iskolájának 1958-ban végzett első tanulói, tanárai és az iskola létrejöttében meghatározó szerepet vállaló, még élő szülők a nemzetközi hírűvé lett iskola alapítására.

A volt növendékek által kezdeményezett rendezvény fővédnöke Kodály Zoltánné Péczely Sarolta, védnökei Szőnyi Erzsébet, Kossuth-díjas kiváló művész, a Magyar Kodály Társaság elnöke és Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere. Az ünnepélyes megemlékezésen a Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola, Gimnázium, Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola jelenlegi tanulói koncerttel köszöntik majd 60 évvel ezelőtti társaikat, és a Kecskeméti Kodály Intézetben a ma már történelmi távolba került eseményeket bemutató kiállítással zárul az emléknap.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár