2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mocsáron átívelő útra bukkantak Írországban

2010. szeptember 7. 10:31

Régészek próbálják megfejteni egy tölgyfaút építésének rejtélyét, amelyre az írországi Tipperary megyében, Bord na Móna közelében találtak rá.

Az Archaeological Development Services (ADS) helyszíni ásatásokért felelős vezetője, Jane Whitaker szerint a modern úttal párhuzamosan futó palló egy ősi úthálózat részét képezhette. A kavicságyáson keresztbe helyezett tölgyfagerendákból álló utat az ADS fedezte fel, amelynek munkatársai elmondták, hogy a felhasznált anyagokat más helyekről szállították ide. A dendrológiai kutatások során kiderült, hogy a 300 méter hosszú és négy méter széles út i.e. 986-ban épülhetett.

„Ez hatalmas mennyiségű fát, komoly szervezési munkát és nagy erőfeszítést igényelt” – véli Whitaker. „Az út megépítésének célja egyelőre ismeretlen, de valószínű, hogy a mocsár miatt történt, ezért töltésút lehetett” – tette hozzá.

A Longford Pass mocsárnál számos más tárgyat is találtak a régészek. „Sok bronzkori eszközre bukkantunk, úgy mint ásókra és kardokra” – számolt be az eredményekről Whitaker. A legnagyobb rejtély azonban továbbra is az utat övezi, amely ugyan elég széles volt ahhoz, hogy kocsik is elférhettek rajta, azonban a kutatók eddig nem fedeztek fel rajta keréknyomokat. „Érdekes, hogy az út északi oldalának két részén is találtunk egyenes fadarabokat, de ezeknek a funkciója még vita tárgyát képezi” – fejtette ki a régész asszony.

Dan Young környezetrégész a következő magyarázatot adta az út megépítésére: „Az egyik hipotézisünk az, hogy az út megépítésére a klímaváltozás miatt kerülhetett sor – erre több bizonyítékunk van, de nem az összes helyszínen.” Charles Mount, a Bord na Móna-projekt egyik régésze szerint további régészeti leletek felfedezése várható a helyszínen. „Lehet még egy vagy két evező, fatalapzat, s más tárgyak is a gerendák alatt a mocsárban”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár