2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az ausztrál bennszülöttek lehetettek a világ első csillagászai?

2010. szeptember 17. 11:29 MTI

Az ausztrál bennszülöttek lehettek az elsők a világon, akik tudományos érdeklődéssel fordultak az égbolt felé és igyekeztek magyarázatot találni az odafent folyó különleges jelenségekre - derült ki az ausztrál Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet (CSIRO) legújabb tanulmányából.

Ray Norris professzor szerint az ausztrál bennszülöttek bizonyos csillagok felkelésének és lenyugvásának idejéből olvasták ki a tengeráradások és az aratási időszakok beköszöntének idejét, valamint ők lehettek az elsők, akik helyes magyarázatot találtak a napfogyatkozás jelenségére.

Norris a kutatási során arra a felfedezésre jutott, hogy a bennszülött ausztrálok kultúrájában a Nap, a Hold, a bolygók és a csillagok már azelőtt nagyon fontos szerepet töltöttek be, hogy feltűntek volna az ősi egyiptomiak és görögök életében.

"Az egyik legérdekesebb lelet, amelyet Victoria államban találtunk egy nagyjából 50 méter átmérőjű, hatalmas kőből kirakott kör, amely feltehetőleg azokat a helyeket jelölte, ahol a téli- és nyári napfordulók, valamint a napéjegyenlőség idején a Nap lenyugodott. Az embereket nagyon érdekelte, hogy miként mozognak a dolgok az égen és megpróbáltak magyarázatot találni a különböző jelenségekre" - magyarázta a professzor.

A szakember jövő szerdán az ausztráliai Queensland északi részén lévő Townsville városában ismerteti majd részletesebben az eredményeit egy csillagászattal, űrkutatással és tudománnyal foglalkozó előadás keretein belül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár