2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vallásként ismerték el a druidák hitét Angliában

2010. október 4. 14:20 The Daily Telegraph, MTI

Első alkalommal ismerték el vallásként a druidák hitét Nagy-Britanniában: a kezdeményezést egy 2003-ban megalakult jogvédő csoport terjesztette a hatóságok elé.

A Charity Commission, az adományokból fenntartott, illetve jótékonysági célú szervezetek tevékenységét szabályozó brit testület ugyanis a hétvégén közölte: elfogadja vallásgyakorlásnak és közérdeket szolgáló munkának a 2003-ban megalakult The Druid Network hitéleti tevékenységét. A cím elnyerése és az ezzel kapcsolatos vizsgálatok négy évet vettek igénybe, és a végső jelentés is 21 oldalra rúgott, részletesen bemutatva a szervezet minden szokását, és a hitrendszer minden egyes elemét.

A druidák évezredek óta jelen vannak a Brit-szigeteken. A druida ősök az elsők között űztek spirituális hitéleti gyakorlatot a mai Nagy-Britannia és Írország területén, illetve más olyan európai térségekben, ahol jelentősebb kelta népesség lakott, de a hivatalos egyházi státust eddig nem kapták meg. A druidizmus nem egyistenhívő vallás; a hívek spirituális lényeket tisztelnek, amelyek hitviláguk szerint a földben, a folyókban, természeti jelenségekben lakoznak, és irányítják az évszakok váltakozását is. Egyik legfőbb gyülekezési helyük a több ezer éves, rejtélyek övezte délnyugat-angliai kultikus kőépítmény, Stonehenge, ahol évről évre druida hívők százai köszöntik a nyári napfordulót.

A szervezet igazolta, hogy a közjót szolgálják: a jelentés egyes részleteiben arra is kitér, hogy a druidák nem csak a szigetország örökségét őrzik meg, de a természeti környezet védelmében is kiemelt szerepet játszhatnak. A dokumentum kitér arra is, hogy bár a rómaiak emberáldozattal vádolták a druidákat, a modern hitrendszer követői semmi hasonló gyakorlatot nem űznek. Egyben kiderült az is, hogy bár a BBC 2003-ban még azt állította, hogy a The Druid Networknek 10 ezer tagja van, a valóságban alig 350 emberről beszélhetünk, akik évi 10 fontot fizetnek tagsági díjként, és leglátványosabb ünnepségeiket a napfordulók alkalmával Stonehenge-nél tartják.

Emma Restall Orr, a The Druid Network egyik alapítója szerint erre szükség is volt, hiszen így a testület végre jobban megismerte a pogány, animista és politeista vallásokat, így ez a lépés most utat nyithat a többi, hasonló kis vallási közösség számára is, hogy a cím elnyerésével gazdasági és más kedvezményeket nyerjenek el tevékenységük gyakorlásához. Arthur Pendragon, a Brit Druida Rend Tanácsának harci törzsfőnöke - polgári nevén John Rothwell - a BBC-nek a Charity Commisson hétvégi állásfoglalása nyomán kijelentette: nem új vallásról, hanem a Brit-szigetek egyik legősibb őshonos vallásáról van szó. Az 56 esztendős Pendragon király - akinek hivatalos bejelentett lakhelye Stonehenge - hozzátette: az emberek egyre inkább a spiritualizmus felé fordulnak, miután látják, hogy "a szekuláris világ nem működik".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár