2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Határincidens az éhező Kossuthért

2010. október 15. 10:55

A 19. század második felének Magyarországán elterjedt, hogy az emigráns Kossuth Lajos éhezik Turinban. Hódmezővásárhelyről ökröket indítottak Olaszországba, a határon azonban nem várt összecsapásba torkollt a humanitárius akció - olvasható a Kárpátokból a vásárhelyi pusztára című, ma megjelenő kötetben.

Kossuth Lajost az 1879. december 12-ei császári törvénnyel megfosztották magyar állampolgárságától, a rebellis Hódmezővásárhely önkormányzata azonban 1880-ban díszpolgárrá választotta a 1848/49-es forradalom és szabadságharc vezető személyiségét. A díszpolgárságról szóló oklevelet küldöttség vitte ki Torinóba. A nagy államférfit meghatotta a vásárhelyiek szeretete, megbecsülése és nemes gesztusa. Közel hétoldalas köszönőlevelet írt a városnak.

Nem sokkal Kossuth díszpolgárrá megválasztása után híre ment Vásárhelyen, hogy „Kossuth apánk” éhezik Turinban. A város tehetős gazdái között volt Czeglédi és Maczelka János is. Ez utóbbi száz fiatal ökröt hizlalt saját költségén, majd csordásokkal kísérve, takarmánnyal megrakott szekerekkel útnak indult néhányad magával. Lábon kihajtják a szép, hizlalt jószágokat Turinba, Kossuth Lajosnak – ez volt a terv.

A határon azonban a katonaság megállította őket, nem engedték tovább a szállítmányt. A vásárhelyiek nem hátráltak meg, előkapták a karikás ostorokat, meg a fokosokat – és olyan csata kerekedett, hogy az ökrök százfelé futottak. A katonaság erősítést kért, így megfékezték Maczelkáékat, majd várbörtönbe vitték valamennyit - először Kufsteinbe. A Kossuth javára szervezett akció kieszelője, Maczelka János közel két esztendeig raboskodott különböző börtönökben.

E kedves históriát is feldogozza a Maczelka család 300 éves történetéről szóló a „Kárpátokból a vásárhelyi pusztára” című kötet. A dr. Elek András családfakutató által jegyzett kiadványt ma délután mutatják be a hódmezővásárhelyi Németh László Könyvtárban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár