2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Katasztrófa segít a dolmenek titkának megfejtésében

2010. október 21. 10:09

Sok helyen még ma is állnak Észak-Írország legrégibb kősírjai, amelyek a mai napig sok titkot rejtenek a régészek számára. A szakemberek most az egyik ősi építmény összedőlése miatt nyerhetnek betekintést ezen temetkezési helyek rejtélyeibe.

A feltételezések szerint kősírnak épült, 5-6 ezer éves Tirnony dolmen kőfedelét már csak három pillér tartotta a hatból, ebből kettő a bejáratot formázta meg. Paul Logue, az Észak-Írországi Környezetvédelmi Ügynökség régésze szerint „az elmúlt évezredek során a tartósziklák megrepedtek, ennek következtében csúszott le a fedél.” A síremlék összeomlása most ritka lehetőséget ad a régészeknek, hogy feltérképezzék: mi lehet a tömbök alatt, mennyi idősek lehetnek, honnan származhatnak.

A szakemberek szerint minden bizonnyal a helyi kőkorszaki közösség tagjainak csontjait temették a kövek közé. Hasonló feltárások alkalmával fazekas- és kovaeszközök kerültek elő a temetkezési helyek belsejéből; a sír korát leginkább az ilyen leletek segítségével lehet meghatározni.

Logue elmondása szerint az építményt úgy emelték, hogy kiástak egy árkot, amibe a támasztópilléreket állították, majd betemették és kisebb köveket helyeztek köré. A fedő szikla csak ezután került rá. „Mielőtt rendbe hozzuk a sírt, ki fogjuk ásni, hogy megbizonyosodjunk róla: az általunk használt kötőanyag megköti-e rendesen a sziklát”- mondta a régész. „Azt is mindenképp szeretnénk meghatározni, hogy mikor kezdtek felbukkanni ezek a sírok Írországban, mert körülbelül 50 éve nem történt előrelépés az ügyben.”

Ilyen típusú portálsírokat csak Írországban, Walesben és Cornwallban lehet látni. Régóta megy a találgatás a szakemberek között, hogy vajon melyik lehet a legrégebbi síremlék, és hogy honnan származhatnak. A régészek most a kövek közé került tárgyak alapján próbálják majd kideríteni a valóságot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár