2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Privát családtörténet a 20. századból

2010. október 21. 16:52 MTI

Semmi különös, csak éltem… címmel írta meg élettörténetét Böröczné Márffy Ella, aki Széchenyi István gróf leszármazottja, a kötetet a Magyar Tudományos Akadémián mutatták be.

Böröcz Imréné Márffy Ella elmondta, hogy két éve, 78 évesen, amikor abbahagyta idegenvezetői munkáját, elkezdte összegyűjteni és leírni emlékeit, amelyeket a családi összejöveteleken rendszeresen fölidéztek. Márffy Ellának ugyanis négy gyermeke, nyolc unokája és négy dédunokája van.

Az íráshoz az indíttatást egy másik nő munkája, Fahidi Éva Anima Rerum - A dolgok lelke című könyvének elolvasása adta. Fahidi Éva ebben a kötetben oly módon írt a zsidóüldözésről, az auschwitzi haláltáborról, hogy nem a halál lehelete érződött a könyvből, hanem az életigenlésé, s ez igen megragadta - fejtette ki Márffy Ella.

Másrészt családja rábeszélésére fogott tollat s 1930-tól, születésétől 2008-ig, a könyv lezárásáig szinte az egész 20. századot beleírta a család és az ő történetén keresztül a 600 oldalas könyvbe, amelyet Márffy Ella harmadik gyermeke, Böröcz Katalin lektorált és a kötet végére több mint száz fotót válogatott. A szerző beszélt arról is, hogy a könyv Pollok László kiadásában jelent meg. A kiadó édesapja és Ella férje, Böröcz Imre mérnök az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után egy börtöncellába került, s a két férfi megosztozott az egy szalmazsákon.

"Nem lett belőlem sem író, sem hős, megúsztam a bombázást, a börtönt, a kitelepítést. Egyszerűen csak sok jóságot tapasztaltam. Azoknak próbálok emléket állítani, akik jók voltak hozzám és már nem élnek, meg azoknak is, akik még élnek és elolvassák, amit írok. Mindenkinek érdekes és különleges az élete, még akkor is, ha esetleg úgy gondolja, mint én, hogy nem történt benne semmi különös…" - vallott könyvéről a szerző.

Márffy Ella Széchenyi István gróf oldalági leszármazottja. Édesanyja sárvári és felsővidéki Széchényi Klára "a legnagyobb magyar" testvérének, Széchényi Lajosnak volt a dédunokája. A grófnő 1927-ben feleségül ment verseghi Márffy Elemér földbirtokoshoz. Házasságukból két gyermek született: László és Ella. Széchényi Klára leánya születése után három hónappal meghalt. Márffy Ella bátyja 1949-ben, édesapja 1951-ben elhagyta az országot. Ő 1951-ben házasságot kötött Böröcz Imre mérnökkel és 43 évig éltek együtt, egészen férje haláláig - foglalta össze életrajzát Márffy Ella.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár