2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az UNESCO a jeruzsálemi ásatásokat bírálja

2010. október 25. 07:59 MTI

Bírálta az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a Jeruzsálem óvárosában folyó ásatásokat.

A szervezet végrehajtó tanácsának félévenkénti ülése után kiadott nyilatkozatban hangsúlyozták, hogy az ásatások szembemennek az ENSZ különböző szervei, köztük a Biztonsági Tanács határozataival. A palesztinok ugyanis attól tartanak, hogy a régészeti munkálatok veszélyeztetik az al-Aksza mecset stabilitását. A híres imaház és a hozzá tartozó Sziklamecset a harmadik helyet foglalja el az iszlám szent helyeinek sorában.

A végrehajtó tanács újfent hangsúlyozta, hogy Jeruzsálem óvárosának igen nagy jelentősége van a világvallások számára, egyúttal sajnálatának adott hangot a Gázai-övezet blokádja miatt. Emlékeztetett arra, hogy a Jordán folyó nyugati partján két olyan kulturális örökségi helyszín van, amelyre Izrael jogot formál: azonban mind a pátriárkák sírja Hebronban, mind pedig Ráhel sírja Betlehemben szerves része a palesztin területeknek. A testület szerint minden egyoldalú izraeli cselekedet a nemzetközi jog megsértését jelenti.

A pátriárkák sírja másodikként szerepel a szent helyek sorában a zsidók számára a jeruzsálemi Sirató fal után, a helyszín azonban a muzulmánok és a keresztények számára is hasonlóan fontos. A hagyomány szerint itt van eltemetve Ábrahám, Sára, Izsák, Rebeka, Jákob és Lea. Közleményében az UNESCO tanácsa figyelmeztetett a Ciszjordánia határán kialakított izraeli biztonsági rendszer kedvezőtlen kulturális, többek közt az oktatás terén tapasztalható hatásaira is.

A testület felügyeli az UNESCO-közgyűlés által elfogadott programok megvalósítását, és a tagországok képviselői közül választott 58 tagból áll.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár