2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szvatopluk fasiszta jelképek nélkül

2010. október 24. 13:02 MTI

Eltávolították a fasiszta Hlinka Gárda jelképét Szvatopluk nagymorva fejedelemnek a pozsonyi várban júniusban felállított szobráról. Ez volt az egyik feltétele annak, hogy a sokat vitatott alkotás a helyén maradhasson.

Richard Sulík, a parlament elnökének szeptemberi döntése alapján el kellett távolítani a pajzson látható kettős keresztet, mert az ilyen formában a két világháború közötti fasiszta Hlinka Gárdának, Hitler szövetségesének jelképére hasonlított. Ugyanakkor eltávolítják a szobor talapzatán lévő "ószlovákok királya" feliratot is, mert azt szakértők történelmietlennek tartják.

A pajzsra a tervek szerint a szlovák címerben található kettős kereszt, míg a talapzatra a Szvatopluk felirat kerül, esetleg évszámokkal. A pajzs közepén található kör, ahol korábban a vitatott kettős kereszt volt, most egyszerűen sima, mindenféle ábra nélkül. A módosításokba Ján Kulich, a szobor alkotója beleegyezett. A kettős keresztet saját költségei terhére távolíttatta el.

A szobor felállítását viták és heves tiltakozások kísérték, megkérdőjelezték művészi értékét is. A Robert Fico kormányzat által az "ószlovákok királyának" minősített nagymorva fejedelem csaknem nyolc méteres bronzszobrát az idei szlovákiai választások előtt nem sokkal, június 6-án leplezték le ünnepélyes keretek között a három legfőbb szlovák közjogi méltóság, köztük Ivan Gasparovic államfő jelenlétében. Fico akkori miniszterelnök, aki nyilvánvalóan szavazatszerzés céljából kezdeményezte a szoborállítást, kijelentette, hogy "Szvatopluk jóval Szent István és Szent Vencel előtt itt volt".

A pozsonyi vár a szlovák parlament kezelésében van, ezért az azzal összefüggő kérdésekben a parlament elnöke illetékes dönteni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár