2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

New York: a bűzös város

2010. október 26. 11:48

New York szembenéz "szemét" múltjával: miközben a tervek szerint hamarosan felállhat a metropolisz első közegészségügyi múzeuma, rendezik az egészségügyi iratokat és oral history kutatásokat is indítottak, a városban az évszázadok alatt felgyülemlett hatalmas mennyiségű hulladék történetére is fény derülhet.

New York a legpiszkosabb amerikai városnak számított már 150 éve is – állítja a projekten dolgozó Robin Nagle antropológus. Az anekdota szerint a hajóskapitányok már több mint tíz kilométerrel a város partjaitól is érezték az orrfacsaró, penetráns szagot. Ezt tetőzte be az emberek között terjedő tífusz, kolera és sárgaláz – mind-mind olyan betegség, amely a mocskos, piszkos utcákon szinte megállíthatatlanul szedte áldozatait. Az 1830-as években például egy kolerajárvány 3515 emberéletet követelt, ez a populáció 12 százalékának felel meg. A halálozási ráta még az 1860-as években is a középkori Londonéval mutatott rokonságot.

A probléma égető volt, a város tisztítására elkülönített pénz azonban a korrupt politikusok zsebébe vándorolt – állítja Nagle. Később a „reformerek” átvették a kormányrudat, majd felkérték George Waring higiéniai mérnököt, hogy a szakember New Yorkban is meghonosítsa a Memphis-szennyvízrendszert. A város egy csapásra megtisztult, s nemcsak a gazdagabb kerületek – a rendszer például a hírhedt Five Points-ban (ma a kínai negyed és a pénzügyi központ közötti terület) indult el. A projektben résztvevők a városlakók szemében hősökké váltak, ellentétben a ma a város tisztaságán őrködő szakemberekkel és az egyszerű munkásokkal; ez azért lehet így, mivel az emberek csak akkor gondolnak a szemétre, ha annak látható nyomai is vannak – magyarázza Nagle.

A szakember emlékeztetett: a pazarlás nem újkeletű probléma, de a szemét mennyisége a közkeletű vélekedéssel szemben ma már nem annyira magas – ennek fejenkénti megosztása 1940-ben tetőzött, amikor a Columbia egyetem tanulmányának eredménye szerint a New York-iak évente egy tonna szemetet dobtak ki. Ez a szám ma körülbelül ötszáz kilogrammra tehető – állítja Nagle.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár