2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rejtélyes ciprusi csecsemőhalálokat vizsgálnak Nagy-Britanniában

2010. október 27. 09:02 The Daily Telegraph

A brit kormány megvizsgálja a hatvanas években háromszáz, ciprusi katonacsaládba született csecsemő rejtélyes halálának okát, amelyet London szerint magas szinten akartak eltussolni.

Az újszülöttek halálának feltételezett okára eddig csak találgatások láttak napvilágot, amely egyesek szerint lehetett az elégtelen kórházi higiéniai körülmény, vagy valamilyen járvány kitörése, úgy mint tífusz, kolera, esetleg agyhártyagyulladás. Néhány tisztviselő ellenben azt gyanítja, hogy a csecsemők a különböző oltások, netalán katonai felszerelések közelében jelen lévő radioaktív sugárzás következtében haltak meg.

A babákat a Dhekelia katonai kórházban helyezték el; ez volt Akrotiri mellett a másik olyan hely, amely Ciprus 1960-os függetlenné válása után is Nagy-Britannia birtokában maradt. Egyedül 1964-ben 56 csecsemő halt meg, alig egynapos korukban, akiket a brit katonai temetőben helyeztek végső nyugalomra.

A brit védelmi minisztérium úgy döntött, maga veszi a kezébe az irányítást és ered a rejtélyes történet nyomába. A nyomozás elindításában nagy érdeme volt Mike Pitchernek, aki 1961 és 1963 között szolgált a szigeten, s aki szintén érintett az ügyben: felesége halvaszületett csecsemőt hozott a világra. „Nem szeretném azt mondani, hogy hivatalos szinten történt kísérlet a történet elkenésére – csupán egy elfogadható választ szeretnénk kapni arra a kérdésre, hogy miért kellett azoknak a kisbabáknak meghalniuk” – mondta a már nyugállományba vonult, 71 éves férfi.

A három hónapos vizsgálat eredményét a norfolki liberális-demokrata képviselőnek, Norman Lambnek fogják prezentálni, várhatóan két héten belül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár