2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

További épületeket is összeomlás fenyeget Pompejiben

2010. november 8. 15:17 MTI

Pompejit a teljes összeomlás fenyegeti - vázolta az olasz sajtó a világ egyik legjelentősebb régészeti területének aggasztó állapotát. A felelőséget hárító kultuszminisztertől parlamenti számadást és lemondást sürget az olasz ellenzék.

"Szégyen! Mondj le! Itt minden darabokra esik!" - a pompeji ásatásokon dolgozók bekiabálása és füttyszava kísérte Sandro Bondit, a leomlott ókori épület, a Gladiátorok házának romjainál. "Ha biztos lennék benne, hogy felelősségem van a történtekben, lemondanék" - reagált a miniszter, elismerve, hogy nem kizárt, további omlások következhetnek be. A régészeti terület közel 1500 épületéből azokat fenyegeti veszély, amelyeket még nem restauráltak és nem fedtek be.

A parlamenti beszámolóra készülő Bondi rendkívüli tervet ígért az ókori épületek karbantartására, és tudományos munkacsoport felállítását a pompeji műemlékvédelem segítésére. A miniszter tagadta, hogy a katasztrófát pénzhiány okozta volna: "a látogatók Pompejinek évi 20-25 millió euró bevételt hoznak, lehet hogy nem jól használják fel".

Pompeji hamuja alatt címmel a La Repubblica többoldalas cikkben vázolta a 66 hektárnyi ásatás siralmas állapotát. Sok az őr (350), kevés a szakember (3 restaurátor, tíznél kevesebb régész) - összegezte a napilap. Októberben 247 ezer látogató kereste fel Pompejit, ahol több az omlásveszélyre figyelmeztető tábla, mint a turistajelzés. "A romokat fehér lepedővel takarták le, mintha haláleset történt volna" - írta az újság, felsorolva, hogy Pompeji járhatatlan kerekesszékkel, tele van kóbor kutyával, a freskókat semmi sem védi, az amfiteátrum bejáratánál két műanyag szerkezet rohad.

"Valódi fájdalmat érzek, ha Pompejire gondolok"- nyilatkozta a Corriere della Serának Luciana Jacobelli művészettörténész, megjegyezve, hogy az ókori romváros restaurálását markológépekkel végzik. Jacobelli omlásveszély fenyegette kincsnek a Szemérmes szerelmesek házát, a Labirintus házát és az Ezüstlakodalom házát tartja. A Corriere della Sera arra is felhívta a figyelmet, hogy a napfénynek és esőnek kitett freskókról eltűnik a pompeji vörös, az a titokzatos festék, amelynek színe utánozhatatlan.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár