2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Flickr képei alapján rekonstruálták a Colosseumot

2010. december 2. 08:54 BBC News

Képmegosztó oldalak segítségével készült el a Colosseum háromdimenziós modellje. A program tervezői remélik, hogy ezen rekonstrukciók elősegítik majd a műemlékek megőrzését, egyben segítve a turisták tájékozódását is.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, új technika az amerikai Észak-Carolina és a svájci ETH Egyetem kutatóinak közös munkája, alapját az úgynevezett PhotoSynth technológia adta, amely több millió kép elemzéséveél dolgozik. „A programon kívül a képelemzéshez több, nagy teljesítményű számítógépre is szükség lett volna” - mondta el Marc Pollefey professzor, de a csoportja csupán egy otthoni számítógépet használt, mely négy grafikus kártyával volt felturbózva.

„Első lépésként megkerestük az összes, Róma címkéjű képet a Flickr oldalán” – mesélte a professzor. Az alap képfelismerő program ezután kiválogatta a tematikus fotókat – született például olyan gyűjtemény, melynek képei csak a Colosseum nyugati oldalát tartalmazták. Ezután megvizsgálták, hogy az építmény hogy néz ki különböző nézőpontokból és távolságokból, majd létrehoztak egy nyers 3D-modellt.

Ezt a folyamatot a pixelvizsgálat követte: ennek segítségével megismerhető az építmény struktúrája és felszíne, így később egy részletgazdagabb modellt is „fel tudtak építeni”. A képek vizsgálata során arra is fény derült, hogy a turisták honnan szeretik legjobban lekapni az adott építményt, de emellett olyan helyszíneket is megismerhetnek, ahonnan igazán jó képek készülhetnének a „célpontról”.

A kutatás részletei

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár