2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Demonstráció a Smithsonian cenzúrája ellen

2010. december 5. 12:31 MTI

Egy washingtoni galéria tiltakozásul éjjel nappal vetíti azt a videofilmet, amelyet a Smithsonian Intézet politikai nyomásra a héten eltávolított egy kiállításáról.

David Wojnarowicz A Fire in My Belly című videója a Katolikus Liga és kongresszusi képviselők panaszára tűnt el a múzeumból, mivel szentségtörést láttak abban, hogy a film egy részletében hangyák nyüzsögnek egy feszületen.

Barbara Escobar, a kis nonprofit Transformer Galéria vezetője elmondta: szerdától mindaddig éjjel-nappal vetítik a kirakatukban a videót, amíg a Smithsonian vissza nem vonja cenzúráját. Csütörtökön a Smithsonian Portrégalériájához is demonstrálók vonultak. A több tucatnyi tiltakozó, akiknek száma útközben is egyre duzzadt, néma menetben érkezett a múzeumhoz, majd annak falára vetítették a videót. A rendőrség nem lépett fel ellenük.

A négyperces videó azon a kiállításon szerepelt, amely először mutatta be, hogy a szexuális beállítottság és a nemi identitás hogyan hatott az amerikai művészetre. A Smithsonian kurátorai szerint a mű egy AIDS-áldozat szenvedéseit ábrázolja. A Smithsonian kedden távolította el a videót a kiállításról, miután a Katolikus Liga a keresztényeket támadó "gyűlöletbeszédnek" bélyegezte, és több kongresszusi képviselő is az adófizetők pénzének helytelen felhasználását emlegette a művel kapcsolatban. A kiállítás magántámogatásból valósult meg, ám a Smithsonian állami pénzt kap az intézmény fenntartására.

A Cenzúra Elleni Országos Koalíció csütörtökön az alkotmány első kiegészítésébe ütközőnek nevezte a múzeum eljárását.

Wojnarowicz 37 esztendős korában 1992-ben hunyt el AIDS okozta komplikációk következtében. Hagyatékának kezelői engedélyezték, hogy a Transformer Galéria a video 30 perces eredeti változatát vetíthesse.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár