2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kevesen vásároltak keveset a Zelnik kincsekből

2010. december 10. 14:23 MTI

Nemzetközi árverést hirdetett csütörtök estére a Belvedere Galéria Zelnik István kollekciójából, azzal a céllal, hogy a befolyó összegből finanszírozza épülő dél-kelet ázsiai arany múzeuma építési költségeit, a mellé rendelt kutatóintézetet és könyvtárat, a kutatói ösztöndíjakat, valamint az ELTE kelet-ázsiai fakultásának megindítást.

Az egykori diplomata, üzletember, gyűjtő tizenhatezer kelet-ázsiai műtárgyat tartalmazó kollekciójából megválik néhány tárgytól. Három szolidabb aukciója is ezt a célt szolgálta. A Gundel étterem elegáns környezete nem vonzott a szokottnál több vásárlót. Sokan csak kíváncsiskodni jöttek el. Pedig az árverésen kínált 56 tétel egytől egyig különleges darab volt. Magas, akár tízmilliós kikiáltási árral, a legdrágább egy antik arany diadém és egy rituális temetkezési tárgy 24 millióról kezdett. De nem akadt rájuk ajánlattevő.

Igazi nagy licitet nem is könyvelhettek el. Mindössze kétszer koppant a kalapács hétszámjegyű összegen, egy Ming kori hegyikristály füstölőt licitáltak 750 ezer forintról 1,1 millióra, és egy 4-6. századi Gandharában, ásatási leletként előkerült Buddha szoborért adtak 1,2 millió forintot. Az anyag harmad kelt el, az alacsonyabbról, néhány százezer forintról kezdő műtárgyak, többnyire kikiáltási áron, vagy egy-két licitlépcsővel feljebb lépve.

Ám Zelnik István már 2011-re, és újabb aukciókra gondol. A gyér érdeklődést pedig annak tudja be, hogy Magyarországon még nincsenek gyűjtői a témának. Ezért is fontolgatja, hogy következő nemzetközi aukcióját Amerikában vagy Párizsban hirdeti meg. De előtte már februárban Budapesten is lesz Zelnik aukció.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár