2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Shackleton whiskyjei magángépen utaztak Skóciába

2011. január 18. 14:22 MTI

Magángéppel szállították Ernest Shackleton sarkutazó több mint száz éve érintetlen whiskyjeit a Déli-sarkról Skóciába, ahol a gyártó szakemberei fogják megvizsgálni a palackok tartalmát.

Az üvegek Shackleton 1907-es Nimrod nevű küldetésének - hivatalosan brit antarktiszi expedíciónak - ellátmányaként kerültek a fagyos kontinensre. Kutatók tavaly találtak 11 palackot egy kalyibában, Shackleton egyik "bázisán". Skóciába három üveget szállítottak el közülük.

Bár a rekesz megfagyott a mínusz 30 Celsius-fokos hidegben, a kutatók érintetlenül találták a palackokat, és még ital is lötyögött bennük. A Mackinlay's whisky 1896-ból vagy 1897-ből származhat, szakértők szerint figyelemreméltó, hogy milyen jó állapotban maradt meg.

Az üvegeket túl értékesnek találták ahhoz, hogy menetrendszerinti járaton jutassák vissza Skóciába, így Vijay Mallya, a Mackinlay's üzemet átvevő Whyte & Mackay's tulajdonosa magángépén tették meg az utat. A nedűt hat hétig tanulmányozzák, majd visszaviszik Shackleton kunyhójába a Ross-szigetre. Az eredményeket megküldik a Déli-sark öröksége felett őrködő Antarctic Heritage Trustnak.

"A szakma történetében még soha nem fordult elő, hogy több mint százéves, természetes frizsiderben konzerválódott palackokat tanulmányozunk - mondta Richard Paterson, a White & Mackay szakértője. - Megtiszteltetés számomra, hogy tapasztalatomat e drága ital elemzésének szolgálatába állíthatom."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár