2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A mocsári múmia mosolya

2011. január 21. 15:07 MTI

Újabb titkait árulta el a leghíresebb mocsári múmia, az Észak Ötzijeként is emlegetett Moora.

A Göttingeni Egyetem kutatói szerint a tizenévesen elhunyt lány rövid élete alatt is sokat szenvedett, több betegsége is volt. Fejében jóindulatú daganat nőtt, gerincferdülésben szenvedett, sípcsontját krónikus gyulladás kínozta.

Moora 2005 óta foglalkoztatja a tudósokat. A lány minden bizonnyal i.e. 650 táján élhetett, mocsári múmiává váló holttestét kitűnően kutatható állapotban őrizte meg az idő. Még egy hasonló leletet sem tudtak hasonlóan, a legmodernebb tudományos technika segítségével kutatni. "Moora egyedi, és sok titkot rejt, amelyeket meg kell fejteni" - mondta Johabba Wanka, Alsó-Szászország kormányának tudományért felelős minisztere.

A tudósoknak most sikerült arcot adniuk a 16-19 év közötti lánynak, képét háromdimenziós modellek és rajzok segítségével formázták meg. "Ez Moora" - jegyezte meg Klaus Püschel, hozzátéve ugyanakkor, hogy még mindig nem tudják, hogy is nézett ki pontosan a lány.

A mumifikálódott holttest vizsgálatából tudósok arra következtetnek, hogy Moora minden bizonnyal rossz körülmények között nőtt fel. Koponyáján két bemélyedést találtak, ezek jól begyógyultak. A nyomok arra utalnak, a lány két ütést kapott homlokára. Ennek oka baleset vagy valamiféle bántalmazás lehetett - vélekedett Michael Schulz, a Göttingeni Egyetem professzora. Emellett egyértelműnek tűnik, hogy Moora kemény fizikai munkát végzett. "Nagy bizonyossággal nem volt előkelőség" - magyarázta a kutató, aki szerint a lány valószínűleg rabszolgaként dolgozott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár