2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Népszerű lett Hadrianus fala Nagy-Britanniában

2011. január 31. 08:25 The Daily Telegraph

A vindolondai táblák közül kilenc is visszatér az erődökbe, a generáljavításon átesett Római Hadsereg Múzeum pedig újra megnyitja kapuit a látogatók előtt. Film is készült Nagy-Britannia legjelentősebb római kori építményéről: Rosemary Sutcliff Marcus Flavius Aquiláról szóló gyermekregényét dolgozták fel.

A Hadrianus fala iránti élénk érdeklődés ezzel még nem ért véget. Maryportnál idén nyáron egy hatalmas erődöt készülnek feltárni, júniusban pedig a Carlisle’s Tullie House Museumban egy új római galéria nyílik meg. Utóbbiban a látogatók azt tekinthetik meg, hogy miként zajlottak a határőrök mindennapjai abban az időben, amikor a film is játszódik.

Az egyébként részben Magyarországon forgatott film egyik helyszínéül szolgáló housesteads-i erőd öt hektáron terül el, hozzá csűrrel, barakkokkal, a parancsnokok házával és latrinákkal. „Csodálatosak a fal mellett megtalálható mini-erődök. Mindegyiket elhanyagolt állapotban hagyták, ugyanúgy, ahogyan akkor kinéztek” – mondta el Lindsay Allason-Jones, a Newcastle Egyetem Interdiszciplináris Tanulmányok igazgatója, aki tanácsaival segíti a filmkészítők munkáját.

A maryport-i Senhouse múzeum páratlan kollekcióval rendelkezik, itt található ugyanis az ország legnagyobb régiséggyűjteménye. Az egyedülálló római katonai oltárokon istenek és különböző katonai egységek elnevezései olvashatók. A gyűjtésükre „szakosodott” Senhouse család tizenhetet talált meg belőlük, de a gyűjteményt kelta isteneket ábrázoló szobrok és fallikus szimbólumok is gazdagítják.

„A fal multikulturális jellegére szerettük volna ráirányítani a figyelmet” – nyilatkozta Jane Laskey programmenedzser-kurátor. „A katonák Spanyolországból, Dalmáciából és a Rajna mellől érkeztek, ahol arról voltak híresek, hogy egész páncélzatban tudtak úszni. Bár én ezt személy szerint erősen kétlem” – tette hozzá.

A carlisle-i Tullie House Museumban Ahol a sasok leszálltak címmel grandiózus kiállítás nyílik a város alapítójáról, Vespasianus császárról, aki 80 évvel Hadrianus-falának építése előtt menetelt erre csapataival.

Nem ennyire rózsás a helyzet Northumbria-ban, a Vindolonda-erődnél, amely egy igazi sártenger benyomását kelti. „Negyvenedik éve minden esztendőben végzünk ásatásokat” – mondta el Fiona Watson. A hetvenes években a déli falnál találta meg az első táblát a munkálatokat koordináló Robin Birley; a két levelezőlap méretű írásos emlékről a tinta a laboratóriumba való szállítás idejére már elpárolgott, a többi táblát a menetelő csapatok máglyára vetették. Legtöbbjük ma a British Museumban található, közülük kilenc térhet „haza”, hogy az érdeklődők az eredeti helyszínen csodálhassák meg az értékes fatáblákat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár