2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Így tévesztették meg Hitlert a normandiai partraszálláskor

2011. február 4. 14:31 BBC News

Első ízben tették közzé azt a dokumentumot, amellyel a normandiai partraszállás idején csalták lépre a náci politikai és katonai vezetést, s ezzel sikerült lerövidíteni a második világháborút.

Nagy-Britannia kódfejtői kulcsszerepet játszottak az 1944. júniusi partraszállás sikeres levezénylésében. A történet előzményének tartozik, hogy egy brit háborús áltervnek sikerült elhitetnie Hitlerrel, hogy a szövetségesek a D-nap idején csapataik nagy részét inkább Pas de Calais-nál, nem pedig Normandiánál teszik partra. Egy most közzétett, korábban a brit Bletchley Park ügynökeinek birtokába került dokumentumból kiderül, hogy a német hírszerzést alaposan rászedték a tervvel.

Az üzenetet a D-nap megkezdése után küldték, de a szövetségeseknek sikerült elhitetniük a németekkel, hogy a csapatok nagy része Calais-nál fog partra szállni. A levél több szövetséges katona életét mentette meg és hozzájárult a második világháború lezárásának felgyorsításához. A kódfejtő központ levéltárosai most azon fáradoznak, hogy digitalizálják és online formában is elérhetővé tegyék a tulajdonukban levő több millió dokumentumot az egyik informatikai cég által felajánlott eszközök segítségével.

A történet kulcsszereplője Juan Pujol Garcia spanyol üzletember, a világháború egyik leghatékonyabb kettősügynöke volt. A nácik igazi főnyereménynek tartották Pujolt, álnevén Alaric Arabelt, aki valóságos kémhálózatot működtetett Nagy-Britanniában, s madridi kapcsolatai révén fontos információkkal látta el berlini feletteseit. Azonban a spanyol kém valójában a briteknek dolgozott, ezért a Berlinbe küldött információi merő fikción alapultak, s a németek megtévesztését szolgálták.

Garbóban – ahogyan a britek nevezték – végtelenül megbízott a német legfelsőbb vezetés, s azon kevés ember közé tartozott, akit egyszerre tüntettek ki Vaskereszttel és a Brit Birodalom Érdemrendjével is. „Nem volt James Bond, inkább egy kopaszodó, unalmas, morózus ember” – mondta róla Amyas Godfrey, a Royal United Services Institute munkatársa. „De teljesen megtévesztette a németeket, akik azt gondolták, hogy az általa küldött információk megbízhatók” – tette hozzá.

A D-naphoz közeledve a britek elindították a Bátorság Hadműveletet, amelynek célja a németek félretájékoztatása volt a partraszállás pontos helyszínét illetően – ebben fontos szerep hárult Garbóra. Szavahihetőségének alátámasztására a normandiai partraszállás előtt figyelmeztető levelet küldött Berlinnek, de ekkorra már túl kevés idő maradt a németeknek a cselekvésre.

A partraszállást követően Garbo azt jelentette, hogy az invázió pusztán elterelő hadművelet, s a „kritikus támadások” máshol várhatók, legfőképp délre, Pas de Calais-nál. Egy másik jelentésben pedig az állt, hogy Garbo Nagy-Britanniában további 75 hadosztályt látott összegyűlni, amelyek egyenesen Franciaország felé vették az irányt. A fenyegetést a németek véresen komolyan vették, így haderejük nagy részét Calais-nál állomásoztatták, ezzel pedig nem tudtak megfelelő módon felkészülni a normandiai partraszállás kivédésére.

A buckinghamshire-i Bletchley Parkban mintegy tízezren dolgoztak a titkos kódok megfejtésén, ezért amikor a most közzé tett dokumentumot feltörték, a szövetségesek magabiztosan menetelhettek Franciaország belseje felé, annak tudatában, hogy a német erők nagy része Calais-nál várja a partraszállást. „Az egész 20. század más irányt vett volna, ha ez nem így alakul” – nyilatkozta Kelsey Griffin, a Bletchley Park múzeumigazgatója. „Churchill hivatalos életrajzírója, Martin Gilbert szerint nehezen lehet elképzelni a D-nap sikerét Bletchley Park nélkül. Ez egy igazi fegyverek nélküli, intellektuális hadsereg volt" – tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár