2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tizennégy érintetlen prekolumbián sírt tártak fel Peruban

2011. február 7. 18:29 MTI

Tizennégy érintetlen prekolumbián sírt tártak fel Peruban: a temetkezések az összes olyan kultúrát képviselik, amelyek az i.e. 1500-as évektől a spanyol hódításig népesítették be az északi partvidéket.

Edgar Bracamonte ásatásvezető régész ismertetése szerint az érintetlen temetkezések többsége a Chimu- és a Lambayeque-kultúrához tartozik, de akadnak köztük inka sírok is. A különböző korokból származó temetkezésekről az archeológus kiemelte, hogy a helyszín fontos szerepet töltött be az egymást váltó kultúrák életében.

A feltárások során rábukkantak olyan Chimu-, Lambayeque- és inka temetkezésekre is, amelyeket már a kortársak felnyitottak és kifosztottak. Napvilágra került egy mocsika templom is, amely az i.sz. 550 és 800 közötti időszakból származik. A szentélyt "agyagtemplomnak" nevezték el a régészek, arra utalva, hogy vályogtéglákból emelték. "Az agyag hagyományos építési alapanyagnak számított a perui hegyvidéken" - hangsúlyozta Bracamonte, hozzátéve, hogy a szentély környékén rengeteg fogadalmi ajándékot találtak.

A Sicán- vagy Lambayeque-kultúra a mai Peru északi partvidékén 750 és 1375 között létezett, fővárosa Batán Grande volt. E kultúra a 900-1100-as években élte virágkorát, ekkor emelték monumentális épületeiket, temetkeztek nagy sírkamrákba, használták széles körben a rézből arzénnal ötvözött bronzot, és teremtettek kereskedelmi kapcsolatokat az ecuadori partvidékkel. 1050 és 1100 között Batán Grande elpusztult, és a hatalmi központ Túcume lett. 1375 és 1400 között a Sicán-terület a Chimu Királyság uralma alá került, majd az inkák hódították meg.

A mocsika indiánok Peru északnyugati partvidékén az 1-7. század között leginkább a folyóvölgyek oázisaiban éltek. A 300 és 800 között virágzott (majd ezután rejtélyesen eltűnt) mocsika vagy moche birodalomban - a mai Trujillo több száz kilométert felölelő környékén - 15 ezren élhettek. A nép, amely istenei engesztelésére az emberáldozattól sem riadt vissza, nem volt fejletlenebb, mint a majdnem ezer esztendővel később élt inkák. Főként mezőgazdaságból éltek, kukoricát, burgonyát, tököt és gyümölcsöket termesztettek, a száraz, sivatagos, teraszos földeket pedig csatornarendszerek segítségével, öntözés révén tették termékennyé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár