2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Online boszorkányperekben kutakodhatunk

2011. március 4. 14:08 MTI

Már online is olvasható az a 350 éves kézirat, amely a 17. századi angol boszorkányperekbe enged betekintést - jelentette be Carol Burrows, a digitalizálás irányítója.

Az angol nyelven íródott, könnyen olvasható feljegyzések a puritán faesztergályos, Nehemian Wallington tollából származnak, aki jegyzetkönyvében azoknak a nőknek a sorsát idézi fel, akiket a polgárháború dúlta Angliában boszorkánysággal, az "ördöggel" való lepaktálással gyanúsítottak meg.

A dokumentum többek között részletesen beszámol egy 1645 júliusában Chelmsfordban lezajlott boszorkányper részleteiről. Wallington számításai szerint akkortájt Essexben és Suffolkban több mint száz boszorkánynak vélt nő sínylődött börtönben, sokan közülük minden kényszer nélkül elismerték, hogy "szerződést kötöttek az ördöggel". Mint Wallington megjegyezte: "néhány keresztényt praktikáikkal öltek meg". A chelmsfordi tárgyalás végén a harminc vádlott közül tizennégyet felakasztottak.

Wallington az egyik gyanúsítottal, Rebecca Westtel kapcsolatban megemlítette, hogy kínvallatása során beismerte, együtt hált az ördöggel - ezért végül kegyelmet kapott. A kézirat abból a szempontból is nagy jelentőségű, hogy a perek kapcsán a polgárháborús állapotokról is megemlékezik. "Ez egy személyes beszámoló, és rengeteg dolgot elárul a korról. Viszontagságos idők voltak azok" - mondta Burrows.

Wallington élete során hét kötetet írt tele. Naplóinak bejegyzéseit a vallásnak, a polgárháborúnak és a boszorkánypereknek szentelte. A digitalizálást a Manchesteri Egyetem csoportja végezte el, hogy az írások online is hozzáférhetők legyenek a nagyközönség és a kutatók számára egyaránt.

A kézirat a chiccmanchester.wordpress.com honlapon ingyenesen áll az érdeklődők rendelkezésére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár