2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Londonban látható Picasso rekordáron elkelt képe

2011. március 7. 18:10 MTI

A művészeti aukción valaha kifizetett legmagasabb összegért tavaly elkelt Pablo Picasso-festmény, a Nu au plateau de sculpteur (Akt, zöld levelek és szoborportré) ma mutatkozott be első ízben Nagy-Britanniában a Tate Modern galéria kiállításán.

Az 1932-ben készült festményért tavaly májusban 106,5 millió dollárt (több mint 20 milliárd forintot) fizetett ki egy vásárló a Christie's New York-i árverésén. A magángyűjtő most a Tate Modern kiállítására adta kölcsön a művet, amelyet a múzeum új Picasso-termének Poetry and Dream (Költészet és álom) címet viselő szegletében helyeztek el.

Az Akt, zöld levelek és szoborportré című kép a Picasso múzsája, Marie-Therese Walter ihlette művek közé tartozik. A két világháború közötti korszakból Picasso legfontosabb alkotásai közé sorolják ezeket a műveket - mondta Nicholas Serota, a múzeum igazgatója.

A festő 45 éves korában, 1927-ben ismerte meg az akkor 17 esztendős Waltert, ám felesége, Olga miatt sokáig titokban tartották viszonyukat. A Tate igazgatója szerint Walter alakja felismerhetően csak 1931-32 táján kezdett először megjelenni Picasso képein és szobrain. Az Akt, zöld levelek és szoborportré egyike a mester és múzsája egymás iránti szenvedélyét már nyíltan ábrázoló alkotásoknak.

A festmény a tavaly májusi árverés előtt csaknem hat évtizeden át Sidney és Frances Brody Los Angeles-i magángyűjteményébe tartozott. A képet 1951-ben vásárolták Paul Rosenberg galériatulajdonostól, aki 1936-ban vette meg a művésztől. Az eltelt évtizedek alatt csupán egyszer szerepelt egy gyűjteményes kiállításon 1961-ben, amelyet Picasso 80. születésnapja alakalmából rendeztek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár