2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltámasztották az ős-röntgengépet

2011. március 18. 12:06 BBC News

A tudósok egy ősrégi, a röntgensugár felfedezése után készített röntgengépet poroltak le, hogy aztán újra összerakhassák és egy érdekes kísérletet végezhessenek vele.

A holland tudósok felvételeket is készítettek a szerkezettel, amihez 1500-szor több sugárzás kellett, mint egy modern kísérlethez – olvasható a Radiology című folyóiratban. Az eredeti szerkezetet egy középiskolai igazgató, H. J. Hoffmans és egy maastrichti kórházigazgató, Lambertus Theodorus van Kleef készítette, nem sokkal a röntgensugár 1895-ös felfedezése után.

Wilhelm Röntgen felfedezésének publikálása után a kutatópáros megépítette a saját szerkezetét az iskola területén talált anyagokból, amelyet anatómiai kísérletekhez használtak fel. A gépet egy maastrichti raktárépületben helyezték el, s miután tavaly előkerült, dokumentumfilmet is forgattak róla.

Gerrit Kemerink, a Maastrichti Egyetem Orvosi Központjának munkatársa úgy döntött, teszt alá veti alá a gépet, s összehasonlítja „tudását” egy modern szerkezettel. „Úgy tudom, senki nem végzett a gépen szisztematikus felméréseket, s mióta ez az eszköz megvan, mindig fejlettebb rendszerrel cserélték ki” – nyilatkozta Kemerink.

A kutatócsapat gondosan megtervezte azokat a kísérleti körülményeket, amelyek között a két férfi dolgozott. S hogy a magas sugárzást elérjék, egy halott ember kezét használták fel – ellentétben a Hoffmans és van Kleeg által készített feljegyzésekben olvasottakkal, amely egy „fiatal hölgy kezét” említi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár