2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kalapács alatt a legnagyszerűbb illusztrált kézirat

2011. március 20. 16:35

Előzetes becslések szerint akár ötmillió dollárért (csaknem egymilliárd forintért) is elkelhet egy perzsa történelemről szóló, ötszáz esztendős kéziratból származó, miniatúrával illusztrált oldal, amelyet áprilisban árvereznek el Londonban.

A Királyok könyvének is nevezett munka 1525 és 1535 között készült, és a legkorábbi időktől a 7. századig tartalmazza a perzsa történelem krónikáját. A Sotheby's április 6-ra meghirdetett árverésén a kézirat egy gazdagon illusztrált, 47,2 centiméterszer 32 centiméteres oldala kerül kikiáltásra. A lapon négy hasábban olvasható a könyv szövege, de a miniatúra tölti be az oldal legnagyobb részét.

"Vélhetően ez a legnagyszerűbb illusztrált kézirat, amely bármely kultúrában valaha is született" - jelentette ki a könyvről Edward Gibbs, az árverési ház közel-keleti művészeti részlegének vezetője. A kézirat több oldala megtalálható a világ nagy gyűjteményeiben, például teheráni, berlini és dohai múzeumokban, valamint a New York-i Metropolitan Múzeumban.

A kalapács alá kerülő oldal egyike a kevés magánkézben lévő kéziratlapnak, és 2005 óta az első, amelyet árverésre bocsátanak - mondta el Gibbs. Az illusztrált kéziratlapot, amelynek korábbi tulajdonosai között több perzsa sah és a Rothschild család tagjai is megtalálhatók, Stuart Cary Welch magángyűjteményének részeként árverezik el. Welch, aki korábban a Metropolitan Múzeum iszlám művészeti gyűjteményének kurátora volt, 1977-ben jutott az értékes műkincshez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár