2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mérgezett csokoládéval öltek volna a nácik

2011. április 6. 13:33 The Daily Telegraph

A nácik mérgezett kávéval, csokoládéval és cigarettával akarták eltenni láb alól a szövetséges katonákat a „felszabadított Európára” kiterjesztett terrorista kampány keretében – derült ki a brit elhárítás, az MI5 feljegyzéseiből.

A magasrangú katonai vezetők ellen női ügynököket terveztek bevetni, akiknek kézitükreikbe mikróbát rejtettek volna. A szövetségeseknek egy olyan horogkereszttel díszített kézifegyvert is sikerült lefülelniük, amelyet övcsatban helyeztek el. Az elfogott német ügynökök kihallgatási jegyzőkönyveiből kiderült: a náci Birodalmi Biztonsági Főhivatal (Reichssicherheitshauptamt, RSHA) külön egységet állított fel, amelynek célja a különböző szövetséges országok állampolgárainak meggyilkolása és megmérgezése volt.

Az információ egy négy személyből álló német egységtől származik: az alakulat egyik tagja nő volt, aki 1945 márciusában, két hónappal a háború vége előtt egy elfogott, Stuttgartból Franciaország felé tartó B17 Flying Fortress-ból ugrott ki, azelőtt, hogy a gépet lelőtték volna. Az ügynökök azt állították, hogy néhányuk az utolsó hónapokban elszaporodó öngyilkosságokhoz szükséges kéksavon kívül más mérget is maguknál tartott.

Egyeseknél egy doboz aszpirin volt, benne egy-két mérgezett tablettával. „A halál tíz perccel a pirula bevétele után állt be” – áll a Nemzeti Levéltárba eljuttatott beszámolók egyikében. Ezzel az volt a cél, hogy miután a kiszemelt áldozatot egy fejfájást okozó cigaretta elszívására kényszerítették, lenyelették vele a tablettát. Ezt a módszert a vonaton utazókra tervezték, jóllehet az egyik elfogott ügynök, Anna Marguerite Prelogar „irreálisnak” nevezte a tervet.

Volt egy olyan mérgezett por is, amellyel kilincseket, könyveket és asztalokat vontak be, de kifejlesztettek egy 1 milliméter átmérőjű, barnás színű, gömbölyű, mérgező galacsint is, amelyet hamutálakba raktak, ahol a parázzsal érintkezve, miután elpárolgott, mindenkit megölt volna környezetében. Kávé, cukor, cigaretta, s még a német Sarotti csokoládé is át volt itatva méreggel – derült ki a feljegyzésből. „A történet kissé hihetetlennek tűnhet, olyan, mintha az ügynökök maguk találták volna ki, hogy szerepüket felnagyítsák. Mindenesetre nagyon spontán módon adták elő az eseményeket” – áll a beszámolóban.

Az MI5 komolyan vette a fenyegetéseket, ezért elrendelte az ügynökök és a mérgező anyagok előfordulási helyeinek felkutatását. A „német terrorista módszerek” a Szövetséges Expedíciós Erők Főparancsnoksága londoni tanácskozásán is szóba került, ahol elhangzott: a német titkosszolgálat, az Abwehr 1943-ban Észak-Afrikában az amerikai csapatok morálját próbálta aláásni a katonák között „széles körben terjesztett narkotikumokkal”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár