2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyedi összeállítású Munkácsy-kiállítás nyílik Keszthelyen

2011. április 7. 16:32 MTI

Először látható egyedi összeállításban mintegy 80 Munkácsy Mihály-kép április végétől a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban - mondta el az intézmény igazgatója csütörtökön.

Czoma László arról számolt be, hogy a Magyar Nemzeti Galéria és Pákh Imre műgyűjtő által birtokolt képek ebben az összeállításban még sehol nem szerepeltek. A teljes életművet átfogó kiállításon számos emblematikus, jól ismert alkotás is helyet kap, amelyek elhelyezése miatt jelentős költségű átalakítást is végrehajtanak a keszthelyi intézményben.

A kastély Hintómúzeumában látható lesz a Nemzeti Galériától érkező képek között a Poros út, az Éjjeli csavargók, a Vihar a pusztán című festmény, Paál László portréja, valamint több tanulmány és zsánerkép is. Pákh Imre kollekciójából mintegy 30 darab kerül időlegesen Keszthelyre, ahol kiállítják az Ásító inast, több csendéletet és szalonképet. A látogatókat Rippl-Rónai Józsefnek a mesterről készült portréja fogadja majd, de a művek között szerepel Munkácsy utolsó festménye, A virágok áldozata is.

A jobbára a magyar tájakat, alakokat felvonultató tárlat előkészületei már megkezdődtek. A Pákh Alapítvány és a kastélymúzeum együttesen mintegy 40 millió forintot fordít arra, hogy a képek elhelyezéséhez a legtökéletesebb feltételeket tudják biztosítani. A húsvét után nyíló és októberig látogatható kiállítás idejére kiürítik a Hintómúzeumot, amelyet átfestenek, átalakítanak, továbbá új biztonsági és klímaberendezésekkel látnak el.

A több milliárd forint értékű tárlat biztosítási költsége tízmilliókat jelent, a képeket fegyveres kísérettel szállítják majd a Balaton-parti városba. Czoma László hozzátette: reményei szerint csak erre a kiállításra mintegy 70 ezer látogató érkezik, akik külön erre a tárlatra készült katalógust is kézbe vehetnek majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár