2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyetlen forrásból származik valamennyi nyelv

2011. április 18. 08:54 MTI

Egyetlen forrásból származik Földünk valamennyi nyelve - állítják a beszéd eredetét kutató brit és ausztrál szakemberek.

Több száz nyelv vizsgálata nyomán az Oxfordi Egyetem és az Aucklandi Egyetem kutatói a beszéd kialakulásának gyökereit ugyanarra a helyre, Afrikába és ugyanarra az időre, mintegy 150 ezer évvel ezelőttre vezették vissza.

Azt gondoljuk, hogy ez az első nyelv volt "a civilizáció ugródeszkája, amely a tevékenységek összehangolását, együttműködést eredményezett, ami azután az emberiség terjedéséhez vezetett... Elvezethetett a versengéshez is, amely lökést adott" az emberiség fejlődéséhez - idézte Quentin Atkinsont, az Aucklandi Egyetem és az Oxfordi Egyetem kutatóját a The Daily Telegraph.

Atkinson 504 nyelvet vizsgált meg abból a szempontból, hogy ezek hány fonémát - a szó jelentését megváltozató nyelvi egységet - tartalmaznak. Meglepetésére közvetlen kapcsolat volt a civilizáció kora és a nyelvében lévő fonémák száma között.

Miközben sok afrikai nyelvben több mint 100 fonéma van, a hawaii nyelvben csak 13. Az angolban, a franciában és a németben pedig körülbelül 45-45. Bolygónk azon területein, amelyeket néhány évszázaddal ezelőtt gyarmatosítottak, kevesebb a fonéma a helyi nyelvben. Míg az ősi civilizációk területein élő népek használják a legtöbb fonémát - mutatták ki a szakemberek.

A kutató a nyelv eredetének helyét Afrikába vezette vissza mintegy 150 ezer évvel ezelőttre, amikor a barlangi művészet - mint a kommunikáció legősibb formája - elkezdődött. "A bizonyítékok azt mutatják, hogy a nyelvnek egyetlen, nem pedig több függetlenül fejlődő eredete van" - hangoztatta Atkinson, aki kutatásainak eredményeit a Science tudományos szaklap legfrisebb számában tette közzé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár