2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ellopott Goya- és El Greco-festmények kerültek elő Spanyolországban

2011. április 20. 14:45

Goya- és El Greco-festményeket találták meg 14 évvel az után, hogy egy nemzetközi kiállítás során ellopták őket – jelentette be a spanyol rendőrség.

Goya La Aparicion de la Virgen del Pilar és El Greco La Anunciacion című festményét egy alicante-i villában találták meg, miután a Guarda Civil egy fülest kapott, miszerint a műkincseket ismeretlenek megpróbálják eladni. A nyomozás ezen a ponton azonban elakadt, de mivel a rendőrség értesítette az Art Loss Registert és az Interpolt, a tolvajoknak komoly nehézségbe ütközött megszabadulni a két festménytől.

A Guarda Civil végül lecsapott az elkövetőkre, akiknek személye a hírek szerint már ismert volt a rendőrök előtt. Úgy tűnik, hogy a festmények karcolás nélkül megúszták az elmúlt mintegy másfél évtizedet, ami nagy megkönnyebbülés a szakembereknek, ugyanis a műkincstolvajok általában nem tudják, hogyan tárolják az értékes műremekeket, így gyakran esik kár bennük.

Mindkét festmény Spanyolország kulturális örökségének legfontosabb darabjai közé tartozik. A La Anunciacion-t 1570-ben a krétai Doménikus Theotokópoulos, más néven El Greco („A görög”) festette velencei korszaka idején. El Greco hét évvel később költözött Spanyolországba, Toledo városába, ahol már ünnepelt festőként fogadták. Az aragóniai Francisco Goya 1775 és 1780 között készítette el a La Aparicion de la Virgen del Pilar című művét, amellyel az Urrea de Gaén-ban található Szent Péter-templom oltárát díszítették.

A festmények korábban Julio Muñoz Ramonet, a Franco-éra ismert csempészének gyűjteményét gazdagították; a férfi időnként kölcsönadta az értékes darabokat a múzeumoknak, de egy nemzetközi vándorkiállításon nyomuk veszett. Ramonet 1991-ben bekövetkezett halála előtt úgy határozott, hogy a festmények – megfelelő biztosítás mellett – két barcelonai palotájába kerüljenek. A katalán város erre a célra 1995-ben megalapította a Julio Muñoz Ramonet Alapítványt, de a gyűjtő hozzátartozói kétségbe vonják a férfi akaratát, s azt állítják, hogy a festmények tulajdonjoga őket illeti meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár